Nog even geen tweede acte in zaak-Timosjenko

Kritiek vanuit Europese landen op Oekraïne zwelt aan

FLEUR DE WEERD | KIEV

In de Oekraïense hoofdstad Kiev staan zeker dertig witte partytenten met vlaggen met rode hartjes en 'I love Timosjenko'. Vanaf hun campingstoelen delen de aanhangers van Timosjenko flyers uit. "Kijk, dat is de boef", zegt er een terwijl hij naar een papiermaché replica van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj wijst.

De zaak-Timosjenko houdt de gemoederen in Oekraïne en daarbuiten bezig. De ex-premier, bekend van de Oranjerevolutie, zit een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik. Heet het officieel. Afgelopen weekeinde zou het tweede proces tegen haar beginnen, dit keer vanwege belastingontduiking.

Dat wordt uitgesteld tot 21 mei. Omdat er zonder Timosjenko, die weigert aanwezig te zijn, geen proces gevoerd kan worden, zei de rechter gisteren. Er klinkt steeds meer kritiek op de behandeling van de ex-politica vanuit andere Europese landen. Zeker nadat vorige week bekend werd dat Timosjenko door bewakers in een laken werd gewikkeld en in haar maag zou zijn gestompt.

De foto's van de blauwe plekken op haar buik gingen als bewijs de hele wereld over.

Ook de bomaanslagen van vorige week in Dnipropetovsk zouden volgens aanhangers van de blonde politica het werk zijn van de regering. Janoekovitsj zou zo de internationale aandacht van Timosjenko willen afleiden. Ondanks de aantijgingen beloofde Janoekovitsj dit weekeinde een onafhankelijk onderzoek naar de aanslagplegers.

Terwijl Timosjenko internationaal als mensenrechtenheld wordt binnengehaald, zijn de Oekraïeners sceptisch. Hoewel er verontwaardiging is ontstaan over de mishandeling, kan Timosjenko niet rekenen op grote kiezerssteun. Ze is een corrupt politicus, dus veel aanklachten tegen haar zouden weleens juist kunnen zijn, is de heersende opinie.

"Haar rechtszaak wordt gezien als de laatste hoop op democratie. In dat opzicht is ze een held", aldus Vladimir Zastava, politiek deskundige van het onafhankelijke Gorsjenin Instituut.

Maar dat betekent niet dat de Oekraïeners haar politiek ook steunen. Timosjenko ligt in de peilingen ver achter bij Janoekovitsj. "Ze is net zo populistisch als de huidige president", aldus Zastava.

Duitsland zet druk via EK voetbal
De internationale aandacht voor Timosjenko heeft alles te maken met het EK deze zomer. De voetbalwedstrijden zullen onder meer in Oekraïne plaatsvinden. De Duitse minister van binnenlandse zaken Friedrich vermoedt dat veel Europese hoogwaardigheidsbekleders de wedstrijden in Oekraïne zullen boycotten. Friedrich zei zich niet voor te kunnen stellen dat hij kan juichen in een voetbalstadion, terwijl Timosjenko een paar kilometer verderop 'niet volgens de regels van een beschaafd land wordt behandeld'. "Veel politici die zich hadden voorgenomen naar wedstrijden in Oekraïne te reizen, zullen dat niet doen", denkt Friedrich.

Vorige week zegde bondspresident Gauck zijn geplande bezoek aan het land af vanwege het onterecht vasthouden van Timosjenko. Eerder brachten Duitse artsen een bezoek aan de vrouw. Volgens hen zou Timosjenko moeten worden overgebracht naar een Duits, gespecialiseerd ziekenhuis om haar ernstige rugklachten te behandelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden