Nog even geen breed strand bij Brouwersdam, door de roodkeelduiker

SHARON VAN OOST

Een breed strand is veilig en aantrekkelijk, daar zijn Zeeuwse instanties, ondernemers en inwoners het roerend over eens. Daarom begon Rijkswaterstaat in september met het opspuiten van het strand aan de Brouwersdam. Maar inmiddels zorgen die werkzaamheden voor een flinke discussie.

De zandsuppletie had half december namelijk al klaar moeten zijn, maar door de harde wind van afgelopen herfst hebben de werkzaamheden flinke vertraging opgelopen en ligt pas 55 procent van de geplande 500.000 kubieke meter zand op zijn plek. Maar in plaats van begin 2016, gaan de sleephopperzuigers van baggeraar Rohde Nielsen pas weer aan de slag vanaf april, wanneer het toeristenseizoen al in volle gang is. Eerst gaat de baggeraar dan verder met het strand van de Brouwersdam en vervolgens schuift hij zijn werkzaamheden door naar de kust van badplaats Renesse waar ook suppletie nodig is.

De 'boosdoener' van de vertraging is een klein vogeltje, de roodkeelduiker. Die houdt zich tussen 15 december en 1 april op in het water voor de Brouwersdam. Onder meer omdat de roodkeelduiker er overwintert is het gebied aangewezen als beschermd Natura2000-gebied. "Een gebied krijgt deze status als de flora en fauna die er huist extra bescherming nodig heeft", vertelt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming. "Het gebied voor de Brouwersdam biedt precies de voeding die deze vogel nodig heeft."

De roodkeelduiker staat bekend als doortrekker en wintergast. De aantallen die aan de Nederlandse kust overwinteren, worden geschat op maximaal tienduizend. De natuurorganisatie vermoedt op basis van strandvondsten in de jaren veertig tot zestig dat het er toen beduidend meer waren.

Ed Troost, ondernemer en voorzitter van Recron Schouwen-Duiveland (branchevereniging voor recreatieondernemers) kan zich niet vinden in hoe de Natuurbeschermingswet in dit geval wordt gehanteerd: "Flauwekul dat het water zo lang is afgesloten omdat één vogelsoort er overwintert. Dat weegt totaal niet op tegen de economische gevolgen die ondernemers op het eiland van de vertraging van de werkzaamheden kunnen ondervinden." Collega-ondernemer Bruno van den Hoek is het met hem eens: "Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn elk jaar piekmomenten voor het toerisme op Schouwen-Duiveland. Mensen reizen hier van heinde en verre naartoe om te genieten van ons strand en het uitzicht over zee. Hoewel het strand waarschijnlijk grotendeels gebruikt kan worden tijdens de werkzaamheden, zal het uitzicht er niet mooier op worden. We zijn bang dat dit Schouwen-Duiveland een slechte naam oplevert en dat toeristen volgend jaar beslissen ergens anders naartoe te gaan."

Recron-regiomanager Arthur van Disseldorp: "Wij staan in principe positief tegenover de zandsuppletie. Het is goed voor de veiligheid en het imago van de kust. Maar wat ons stoort is dat Rijkswaterstaat zich zo strikt aan termijnen houdt." Hij begrijpt niet dat Rijkswaterstaat in dit geval geen ontheffing vraagt van de Natuurbeschermingswet, dat is in bepaalde gevallen mogelijk: "Door de planning van Rijkswaterstaat krijgen recreatiebedrijven problemen in vakantieperioden."

Anette Uitterhoeve van Rijkswaterstaat is verbaasd dat ondernemers überhaupt struikelen over de zandsuppletie aan de Brouwersdam: "We doen dit juist voor hen, voor de veiligheid is het namelijk niet nodig om dit strand te suppleren." In 1990 is bepaald waar de Nederlandse kust moet liggen door de zogenoemde basiskustlijn vast te stellen. Normaal gesproken brengt Rijkswaterstaat alleen zand aan op de delen waar de zee de basiskustlijn overschrijdt. Het strand voor de Brouwersdam wordt steeds smaller, maar de dam beschermt het achterland tegen de zee. Maar omdat het strand een belangrijke recreatieve functie heeft, kozen Rijkswaterstaat en regionale partijen er onlangs toch voor om het strand eenmalig van 500.000 kubieke meter extra zand te voorzien. "Rijkswaterstaat heeft overwogen om een ontheffing op de Natuurbeschermingswet aan te vragen", reageert Uitterhoeve op Van Disseldorp, "maar het bleek efficiënter om het werk op een ander moment te hervatten, in een periode waarin het werkbare weer gunstiger is."

Troost wijst op een ander probleem dat daardoor ontstaat: "Voor de kust van Renesse, het meest toeristische dorp van Schouwen-Duiveland, zijn de afgelopen tijd hele stukken strand weggeslagen door de storm. Bij hoog water is het daar erg gevaarlijk. Het is de bedoeling dat Rijkswaterstaat na de Brouwersdam verdergaat bij Renesse, maar die werkzaamheden lopen nu ook vertraging op." In januari gaat Troost om de tafel met Rijkswaterstaat, hij hoopt dan in ieder geval af te kunnen spreken dat de kust bij Renesse in april voorrang krijgt op de Brouwersdam.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden