Nog even en er kan weer gekissebist worden over de spelling

JAAP DE BERG

Oktober biedt spellingfreaks weer gespreksstof. Dan verschijnt een nieuw Groen Boekje (GB). Ongeveer tegelijkertijd komt een opvolger van het Witte Boekje uit, de Spellingwijzer Onze Taal (SOT). Internetters kunnen ze alle twee negeren. Zij hebben straks gratis toegang tot een uitgebreide versie van het nieuwe GB én een handige spellingsite van Onze Taal.

Beide uitgaven bevatten nieuwe woorden, zoals fluohesje en smoothie (GB) en vind-ik-leuken en peshmerga (SOT). In omvang verschillen ze. De SOT bestrijkt zo'n 70.000 lemma's, inclusief eigennamen, het terecht afgeslankte GB ongeveer 50.000, zonder uitzondering soortnamen.

Het verschil zit 'm ook in de omgang met de staatsspelling. Het GB, een product van de Taalunie, handhaaft de uitgangspunten die het onderwijs opschepen met pietepeuterige voorschriftjes en woordbeelden als ruggengraat, zielenpiet, havoër, re-integratie en tandeloos. Onze Taal hoopt dat de Taalunie 'een losse omgang met twijfelgevallen' toestaat. Bewijs ontbreekt.

De SOT lijkt de zielenpietenspelling een prominenter plaats te geven dan zijn voorganger, het Witte Boekje, doet. Commercieel gezien misschien slim, maar ook een teken dat het verzet tegen een klein maar irritant deel van de regeringsregeltjes verflauwt.

Maar goed, afwijkende schrijfwijzen krijgen van Onze Taal, omdat ze 'goed te verdedigen zijn', eveneens de ruimte. Die verdienen ze ook op de scholen. Je zult daar maar tijd moeten verdoen met geneuzel over de vraag waarom je christen-democraat, havo'er, ze least een auto, naar hartelust, persé en reïntegratie fout moet rekenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden