Nog even, en dan dwalen De Reuzen door Leeuwarden

null Beeld Pascal Victor/ArtComArt
Beeld Pascal Victor/ArtComArt

Leeuwarden is al maanden in de ban van drie metershoge Franse reuzen. Na een voorbereiding van drie jaar gaan ze volgende week op pad in de binnenstad van Europa's Culturele Hoofdstad.

Een tientallen meters lange aaneenschakeling van hekken schermt net buiten het centrum van Leeuwarden een terrein af ter grootte van twee fabriekshallen. Hoewel eigenlijk niemand mag weten wat zich daar achter precíes afspeelt, is algemeen bekend dat daar de laatste voorbereidingen worden getroffen voor wat een van de grootste straattheaterproducties ter wereld wordt genoemd: De Reuzen van het Franse collectief Royal de Luxe.

Na eerder Berlijn, Liverpool, Parijs, Londen en Lima te hebben aangedaan, is nu Leeuwarden aan de beurt. Verspreid over 17, 18 en 19 augustus worden er ruim 400.000 mensen verwacht als drie metershoge mechanische marionetten door de binnenstad van Europa's Culturele Hoofdstad dwalen.

Ze worden Het Kleine Reuzenmeisje, De Xolo en De Duiker genoemd en beelden gezamenlijk het verhaal uit van een stad en haar eeuwenlange strijd tegen het zeewater.

Zweem van geheimzinnigheid

Elke reus - 3 meter, 5,5 en 11 meter hoog en 350, 800, 3000 kilo zwaar - wordt handmatig bediend door twintig tot veertig vrijwilligers. Sommigen van hen zitten in een tuig, terwijl anderen met hun hele gewicht aan kabels hangen alsof ze een enorme klok moeten luiden. Op die manier verplaatsen de gevaartes zich met een paar kilometer per uur door de stad, via verschillende routes die ook over water voeren.

De productie van dit straattheater heeft ruim drie jaar in beslag genomen en wordt omringd door een zweem van geheimzinnigheid. "We mogen zeggen dat we eraan meewerken, maar technische details prijsgeven of foto's maken is ons verboden", zegt vrijwilligster Jildou Slofstra (37). Zij behoort tot het team dat De Xolo bestuurt en heeft tussen het oefenen door haar telefoon uit een kluisje gepakt om wat vragen te beantwoorden. "Mobieltjes mogen niet mee het terrein op."

Ondanks de maatregelen die worden genomen om buitenstaanders op afstand te houden, verscheen afgelopen week een video op sociale media waarop De Duiker lopend te zien is, gefilmd tussen de hekken door. "Schandalig", vindt Slofstra. "Ik snap de nieuwsgierigheid wel, maar zoiets online zetten gaat te ver. Als ik een gluurder zie, denk ik weleens: rot op. Dan loop ik er naartoe en leg ik uit dat we de mystiek levend willen houden tot de voorstelling begint."

Reusachtig project

Die mystiek wordt niet alleen gecreëerd door de geheimhoudingsplicht en het hermetisch afgesloten terrein. Dat er ruim 700 vrijwilligers bij het project zijn betrokken, alle hotelkamers in Leeuwarden komend weekend zijn volgeboekt en dat er de afgelopen weken 17 vrachtwagens op en neer pendelden tussen Leeuwarden en het Franse Nantes om de reuzen op te halen, doet het verwachtingspatroon alleen maar toenemen.

"Het is een reusachtig project!", zegt Claudia Woolgar (51) gevat. Woolgar is namens de organisatie van Culturele Hoofdstad 2018 als producent aan De Reuzen verbonden. Onder haar leiding werd alles tot in detail geregeld. Van de duizenden maaltijden voor vrijwilligers tot het vervoer van de reuzen: bijna de hele begroting van ruim 3 miljoen euro werd uitgegeven in Friesland. "Daar gaat de regio op de lange termijn van profiteren", benadrukt ze.

Op de korte termijn vindt Woolgar, door ingewijden 'de reuzenmoeder' genoemd, het belangrijk dat de regio geniet van het straattheater. "Ik denk dat dit wat betreft het aantal betrokkenen, de voorbereiding en bezoekersaantallen het grootste evenement wordt dat tot nu toe in Nederland heeft plaatsgevonden."

Werken aan de reuzen

Twee weken geleden begonnen de vrijwilligers in Leeuwarden met de opbouw van de grootste straattheaterproductie ter wereld, De Reuzen. Bij voorbereiding en uitvoering komt het een en ander kijken:

- Ontbijtjes: 4000
- Kopjes koffie: 16.000
- Maaltijden: 8000
- Afzetlint: 60 kilometer
- Huurfietsen vrijwilligers: 110
- Duct tape: 3 kilometer
- Heftrucks: 15
- Kranen: 4
- Aantal routes: 10

Lees ook:

Kijk eens hoe mooi ik ben, zegt culturele hoofdstad Leeuwarden
Wie een feestje geeft, neemt de boel een keer extra af. Een stad die een feestje geeft doet hetzelfde, maar dan in het groot. Hoe bereidt Leeuwarden zich voor om culturele hoofdstad te zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden