Nog even de WK en dan begint die zo belangrijke schaatszomer

De vrouw sprak net iets te hard, zo hard dat ook aan de andere kant van de hotellobby te horen was dat ze onderweg een hert had gezien. Een hert met witte billen. Ze dacht aan een damhert. Even daarvoor was ze met van de kou rood aangelopen wangen het hotel binnengelopen. In haar handen twee skistokken, net als haar vriendinnen. Ze dronken een hete drank om weer warm te worden.

De Amerikaanse schaatser Jonathan Kuck sloeg het tafereeltje met gefronste wenkbrauwen gade. Zijn blik was er een van verbazing en ergernis. De Amerikaanse ploeg was juist bij het hotel in Oranjewoud aangekomen. Met een grote witte bus werd het gezelschap voor de deur afgezet. Uit de buik van het voertuig kwamen tientallen tassen, een oude racefiets en de Amerikaanse schaatsers die afgelopen weekeinde in Thialf de finale van de wereldbeker reden. Ook Jorrit Bergsma was van de partij. De marathonschaatser met olympische ambitie houdt zich vaker op rond die ploeg. Zijn vriendin is een van de Amerikaanse schaatssters. Vandaar.

Het hotel is een vermaarde pleisterplaats voor schaatsers. Ook Nederlandse schaatsers verblijven er graag voor een trainingskamp of overnachting. Hotels zijn deze dagen sowieso het biotoop van de elke schaatser. Na de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen klitten schaatsers van overal op de wereld samen in Heerenveen. Klaar om een volgende halte op hun jaarlijkse wereldreis aan te doen. Over anderhalve week begint in Sotsji - waar volgend jaar ook de winterspelen worden gehouden - het laatste deel van het winterse veelluik der schaatswedstrijden. In de Russische badplaats vinden de wereldkampioenschappen per afstand plaats. Daarna begint een belangrijke zomer voor de schaatsers; een zomer waarin de basis moet worden gelegd voor olympisch succes. Volgens een oude schaatswijsheid worden medailles immers al in de zomer verdeeld. Wie dan het hardste traint, heeft de meeste kans om als eerste bovenop de olympische berg te zijn.

De Amerikanen leken gistermiddag nog niet erg bezig met dat vooruitzicht. Verveeld werden tassen vol materiaal naar binnen gesjouwd. Aan de balie deed een medewerker van de Amerikanen zijn best om zo goed mogelijk uit te leggen wat er de komende dagen van het hotel verwacht werd. Hoe laat er gegeten diende te worden - dat werk. Na alle tassen verdween ook de oude racefiets naar één van de hotelkamers, die de komende dagen als trainingslocatie dienst zal doen. Reizen betekent aanpassen. De Amerikanen waren daarop voorbereid.

Volgend jaar in Sotsji zullen ze ongetwijfeld weer hard schaatsen. Amerikanen weten als geen ander op welk podium eeuwige roem wordt verdeeld, en op welk moment gepiekt moet worden. Heather Richardson, Brian Hansen, Tucker Fredricks, Brittany Bowe en hun begeleidingsstaf trokken door de hal van het hotel. Klaar voor een volgende uitdaging. Het keuvelende groepje vrouwen - de wandelstokken tegen een stoel gesmeten - had er geen oog voor. Daar stond een andere vraag centraal. Hoe je een damhert van een ree onderscheidt. En hoe koud het was, buiten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden