Nog enkele koelere dagen, dan meer zon

JORALF QUIST

Vandaag en morgen heeft Nederland te maken met een west- tot noordwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Het wordt daarom slechts 17 tot 18 graden, terwijl 20,6 graden normaal is voor deze tijd van het jaar. Het is bovendien bewolkt en buiig.

Het zomerweer lijkt ver weg, maar in het weekend nadert een uitloper van het Azorenhoog die zich maandag ten oosten van Nederland positioneert. Gedurende het weekend is er al meer ruimte voor zon en op maandag krijgt Nederland tropische lucht vanuit Afrika en het Iberisch schiereiland aangevoerd.

In het binnenland van Spanje wordt het dit weekend 40 graden en deze warmte doet de temperatuur in ons eigen land oplopen tot boven de 25 graden op maandag. In het zuidoosten wordt mogelijk zelfs de tropische grens van 30 graden bereikt.

Dinsdag lijkt het nog warmer te worden met lokaal maxima boven de 30 graden. Deze toename in temperatuur wordt waarschijnlijk afgesloten met stevige regen- en onweersbuien. Het zomerse weer is van korte duur, de dagen daarna vervalt het in zijn normale patroon met maxima rond 21 graden.

Vandaag is het echter verre van zomers weer. In de ochtend ziet het binnenland nog wat zon, maar geleidelijk neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe. Er ontstaan bovendien buien, mogelijk met onweer. Het wordt 17 graden op de Wadden tot 20 graden in Limburg. Daarbij staat een meest matige westenwind. Vanavond en vannacht klaart het vanuit het westen op en neemt de buiigheid af. In de nacht is het overal droog en koelt het af naar een graad of 9.

Morgen draait de wind naar het noordwesten en stroomt er nog iets koelere lucht over het land uit. Het wordt gemiddeld 18 graden. De dag verloopt verder wisselend bewolkt met af en toe een bui. Daarna, zoals gezegd, steeds meer zon en oplopende temperaturen.

Extremen op 23 juni:
Hoogste maximum: 33,2 in 1941

Laagste minimum: 4,8 in 1964

Meeste neerslag: 32,7 mm in 1975

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden