Nog eens zestig miljoen voor Zuid

Woningcorporaties hopen met extra investering Rotterdams stadsdeel weer leefbaar te maken

De komende vier jaar steken de Rotterdamse woningcorporaties zestig miljoen euro extra in Rotterdam-Zuid. Verpauderde woningen worden opgeknapt of gesloopt en herbouwd. De plannen passen in het programma waarmee het Rijk Rotterdam-Zuid erbovenop wil helpen. Verkrotte woningen zijn een groot probleem van het stadsdeel. De investeringen leiden ook tot meer werk en stages.

Het bedrag komt bovenop de vierhonderd miljoen die de corporaties al zouden investeren in Zuid. De corporaties kunnen de zestig miljoen euro aftrekken van de verhuurdersheffing die het kabinet aan alle corporaties heeft opgelegd. In Rotterdam-Zuid en ook in krimpregio's krijgen corporaties een korting op die landelijke heffing wanneer ze investeren in hun woningen.

Corporatie Woonstad steekt 228 miljoen euro in Zuid. Woonstad investeert in sociale huurwoningen, maar ook in de bouw van duurdere huur- en koophuizen. De corporatie bouwt huizen met een hoger prijskaartje om te voorkomen dat middeninkomens wegtrekken uit Zuid, zegt directeur Maria Molenaar. "Er is tot twaalf procent verloop per jaar in Rotterdam-Zuid. Zodra mensen het iets beter krijgen, trekken ze weg." Twee derde van de woningen in Rotterdam-Zuid bestaat uit sociale huurwoningen.

Minister Blok wil dat corporaties zich alleen nog met sociale huur bezighouden en dat ze het bouwen van duurdere huizen overlaten aan de markt. Maar Molenaar brengt daar tegenin dat particulieren simpelweg niet op Zuid willen bouwen. Ook een tour die zij met marktpartijen door het gebied maakte trok niemand over de streep. "Ik vind het niet erg als de markt delen van projecten overneemt, maar ze willen niet." Het is nu aan de corporaties om aan te tonen dat Zuid een aantrekkelijk gebied kan worden met een gevarieerd woningaanbod, zegt Molenaar. "Als dat lukt, dan volgt de markt vanzelf."

Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, is tevreden met de zestig miljoen euro. Er zouden grotere bedragen in Zuid geïnvesteerd worden, maar dat geld kwam er niet vanwege de crisis en doordat corporatie Vestia bijna omviel na het speculeren met derivaten. Pastors: "Dit bedrag is redelijk wat. En we liggen voor op schema." In 2020 moeten op Zuid 35.000 woningen opgeknapt zijn.

Maar er zijn nog tientallen miljoenen extra nodig, zegt verantwoordelijk wethouder Karakus. "We zijn in gesprek met het ministerie om het potje groter te maken."

Woonstad en Havensteder
Corporatie Woonstad investeert het meest in Zuid: 228 miljoen euro, en in ruil daarvoor hoeft ze 24 miljoen minder te betalen voor de verhuurdersheffing. Woonstad zal vooral investeren in de wijken Oud-Charlois, Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis. Deze week startte de corporatie nieuwbouw aan de Oranjeboomstraat in Feijenoord. Een tweede corporaties, Havensteder, zal vooral investeren in Vreewijk en Lombardijen, een bedrag van in totaal 38,3 miljoen euro. En Woonbron gaat de komende twee jaar bijna 42 miljoen euro investeren in IJsselmonde en de Beverwaard. Dankzij het bedrag dat de corporatie krijgt als korting op de verhuurdersheffing investeert Woonbron ook in de wijk Carnisse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden