Nog eens 2000 banen weg bij KPN

Nederlands grootste telecombedrijf lijdt opnieuw verlies, mede door forse investeringen in snel mobiel internet

Voor het zoveelste jaar op rij verdwijnen er banen bij KPN. Nu gaat het om 1500 tot 2000 mensen die er voor 2016 uit moeten. Dat aantal komt bovenop de 5000 man die sinds 2011 weg moesten. Topman Eelco Blok zei gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers op het hoofdkantoor in Voorburg 'gedwongen ontslagen niet te kunnen uitsluiten.'

Het lukt Nederlands grootste telecombedrijf maar niet om het tij te keren. Vorig jaar draaide KPN een omzet van ruim 8,5 miljard euro, een daling van tien procent ten opzichte van 2012. Ook maakte KPN vorig jaar opnieuw verlies: 108 miljoen, de helft minder dan in 2012. Dat verlies komt mede doordat KPN veel heeft geïnvesteerd in snel mobiel internet (4G), zegt Blok. In totaal trok het bedrijf vorig jaar 1,6 miljard euro uit voor investeringen. Blok denkt dat KPN de bodem heeft bereikt. "Ik voorzie dat we weer een stijgende lijn gaan zien, zeker eind 2014."

Op de zakelijke markt heeft KPN last van de nog altijd niet goed draaiende economie, waardoor bedrijven minder uitgeven aan ICT. Bij mobiele telefonie 'is de concurrentiedruk groot', zegt Blok. Bovendien verdient KPN minder op abonnementen omdat klanten minder bellen en nauwelijks nog sms'en, maar in plaats daarvan mailen en chatdiensten gebruiken als WhatsApp.

Beter gaat het op de afdeling Consumenten Thuis, waar de omzet vorig jaar juist steeg. Er kwamen onder meer 80.000 interactieve televisieabonnees bij. Zo'n 2 miljoen mensen kijken nu al tv via KPN. Ook de verkoop van pakketten (tv, internet én bellen) steeg. Blok verwacht geen extra concurrentie van UPC en Ziggo die onlangs een fusie aankondigden. "Ze waren al monopolist op de kabel in ieder hun eigen gebied en blijven dat samen ook."

Blok vindt wel dat de toezichthouders de kabelmaatschappijen net zo moeten behandelen als KPN. KPN is als voormalig monopolist verplicht zijn netwerk open te stellen voor concurrenten, zoals Tele2 dat diensten aanbiedt via KPN, terwijl UPC en Ziggo dat niet hoeven.

Over een maand heeft KPN in het hele land zijn netwerk geschikt gemaakt voor 4G, nog zeker een jaar zal KPN profiteren van de voorsprong op de concurrenten. Klanten met 4G verbruiken 2,5 tot vier keer zoveel data, en sluiten dus iets duurdere abonnementen af. "We zullen ons netwerk nog verder technisch uitbouwen. Ik verwacht grote technologische vooruitgang bijvoorbeeld op het gebied van tv-kijken. Nog meer interactieve mogelijkheden."

Met de ontslagen bespaart KPN 300 miljoen euro volgend jaar. De ontslagen vallen door het hele bedrijf heen. Volgens Blok maakt deze ontslagronde deel uit van een groter plan om KPN slagvaardiger en eenvoudiger te maken. Daarnaast verwacht het bedrijf de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica tegen die tijd rond te hebben, voor een bedrag van 8,5 miljard euro. De deal ligt nu ter goedkeuring bij de Europese Commissie.

Hoewel de bijna-overname door América Movíl vorig jaar het voormalige staatsbedrijf op zijn grondvesten deed schudden, toch wel hét KPN-moment van 2013, zei Blok hier weinig over. In augustus deed het Mexicaanse telecombedrijf een bod van 7 miljard op KPN, maar een blokkade van KPN's beschermingsstichting voorkwam een overname. In april mag het bedrijf van de rijkste man op aarde, Carlos Slim, weer een bod doen. Nu al is het Zuid-Amerikaanse telecombedrijf grootaandeelhouder en heeft het twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen van KPN. "Ze denken constructief mee. Maar wij kunnen nog steeds onze eigen beslissingen nemen", was alles wat hij erover kwijt wilde. "Als u wilt weten wat er in de toekomst gaat gebeuren, verwijs ik u naar het hoofdkantoor in Mexico-Stad."

Na de zoveelste ontslagronde blijft onduidelijk wanneer het snijden eindigt
De banenreductie die KPN gisteren aankondigde is de zoveelste reorganisatie bij het telecombedrijf, zonder dat duidelijk is wanneer het snijden in het personeelsbestand precies eindigt, zegt vakbondsbestuurder Joost van Herpen van Abvakabo FNV. Het aantal werknemers bij KPN daalde van 22.000 mensen in 2004 naar 15.000 vorig jaar. Tussendoor steeg het even, toen KPN ict-bedrijf Getronics kocht, maar het daalde vervolgens weer omdat bedrijfsonderdelen van de hand gingen en KPN ook bij Getronics banen schrapte (zie grafiek).

Vooral vanaf 2011 ging het hard. Nederland was een van de eerste landen waar iedereen aan de smartphone ging. Vlak na het aantreden van Eelco Blok, werd KPN vervolgens overvallen door Whatsapp en internetbellen, waardoor de inkomsten uit bellen en sms'en als een pudding ineen zakten. Blok zag zich gedwongen te snijden in het personeelsbestand. Nog steeds is KPN de grootste aanbieder van mobiele telefonie, maar de concurrentie van internationale reuzen als Vodafone en T-Mobile is hevig.

"Het is niet goed voor het bedrijf en het lijkt vooral bedoeld om aandeelhouders tevreden te stellen", vindt Van Herpen. "Dit hangt als een donkere wolk boven het personeel dat graag eindelijk weer een stip aan de horizon wil zien: een investeringsplan in plaats van iedere keer banenreductie."

Overigens was het ook onder Bloks voorganger Ad Scheepbouwer niet best gesteld met de baanzekerheid. Scheepbouwer ontsloeg vanaf 2001 8000 werknemers bij het voormalige staatsbedrijf dat zich tot de nek toe in de schulden had gestoken om het Duitse E-Plus te kopen en om licenties voor mobiele netwerken te bemachtigen. KPN had moeite zich staande te houden in een recent geliberaliseerde telefoniemarkt. Ook toen stond KPN er slecht voor, maar Scheepbouwer wist het bedrijf weer winstgevend te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden