Nog een spannend weekend

Dit weekend is het erop of eronder. In de MK viertallen worden de laatste vijf wedstrijden van de voorronde gespeeld (zaterdag twee, zondag drie); van de twaalf teams gaan de bovenste vier door naar de halve finale, de onderste drie teams degraderen.

De Lombard 1 (Muller-De Wijs, Ramondt-Westra, Brink-Drijver) staat met straatlengte voor, dus de eerste plaats kan hen bijna niet meer ontgaan. Dat geeft de Rotterdammers een enorm voordeel. Ze krijgen niet alleen een positieve carry-over mee in de halve finale (de halve finales beginnen met een imp-stand die het verschil weergeeft tussen beide teams van de WP na de voorronde, met een maximum van 20), ze mogen ook nog eens een tegenstander uitkiezen uit de andere drie halvefinalisten.

Voor de andere teams kan er nog veel gebeuren. De onderlinge verschillen zijn klein, dus blijft waakzaamheid geboden.

In het vorige MK-weekend zat een aardig spel. De verdediging kreeg een kans, maar wist die niet te benutten.

Tegen zo'n biedverloop heeft de leider vaak geen klaveren, dus kwam oost uit met een kleine klaveren onder de aas. Dat was in dit geval eigenlijk een verkeerd idee, want de leider had met een 4-4 in de lage kleuren sluw 1 geopend. Schoppenstart lijkt voor de verdediging beter, maar dat geeft de leider een extra schoppenslag, een klaverenstart geeft voorlopig alleen maar het tempo weg. De leider won de eerste slag met V en speelde ruiten naar de tien.

Het volgende dilemma: A slaan of harten spelen naar de tafel en nogmaals snijden in ruiten? Het probleem met het laatste is dat er dan helemaal geen manier meer is om naar de dummy te komen, vandaar dat de leider besloot om maar gewoon A te slaan en ruiten na te spelen voor de heer. Ondertussen moest oost twee kaarten weggooien – dat werden een klaveren en een schoppen.

Een belangrijk moment. In de praktijk speelde west schoppen na voor de vrouw van oost, die speelde A en klaveren na voor de boer van de leider. Omdat oost een klaveren had laten gaan, was de vierde klaveren van de leider hoog en had de leider net voldoende communicatie om negen slagen bij elkaar te scharrelen.

West heeft, aan slag met H, de eerste kans om het contract te laten zinken: hij moet niet 8 naspelen maar een kleine harten! Dit ziet er op het eerste gezicht idioot uit, maar door deze manoeuvre is de dummy 'overleden' (geen entrees meer) en kunnen de verdedigers gaan wachten op de vijf slagen waar ze recht op hebben (twee schoppenslagen, H en twee azen), de leider komt niet verder dan acht.

De tweede kans is op het moment dat oost aan slag is met V. Hij moet niet A en klaveren naspelen, maar een kleine harten! De leider zal dan wel een honneur leggen, en die moet west weer duiken. Ook nu zal de leider het op eigen kracht moeten rooien en komt hij niet verder dan acht slagen.

Ook dit spel was lastig (zie diagram 2). Het begon met het bieden:

Tja, wat is nu de beste herbieding met de zuidhand als je partner 1 antwoordt? Zuid koos uiteindelijk voor 2 (belooft eigenlijk een vierkaart), waarna noord het afmaakte op 4. Oost kwam hiertegen uit met troef. Hoe zou u het spelen?

Met drie belangrijke kaarten (H, H en A) verkeerd geplaatst, ziet het spel er vrij hopeloos uit, maar de leider vond een leuke ontsnapping. Hij nam met de eerste slag met A in de dummy en speelde V na! West nam met de heer en speelde B na (klaveren of harten na, helpt evenmin) voor de aas van de leider, de leider trok de troeven en had daarna nog vijf ruitenslagen, precies tien.

Als de harten 4/2 zitten, ben je in de problemen als west neemt met H en ruiten naspeelt, maar down ben je evenmin. Je kunt een tweede troefronde spelen (H) en de ruiten draaien. West had de leider het dus wel moeilijker kunnen maken door na H ruiten terug te ballen.

Het hele veld ging down in 3SA op een tafel na, daar werd 3SA wel gemaakt. Geen klaverenstart soms? Nee, die kwam er wel, B voor de heer van noord. Noord speelde nu ruiten naar de boer, oost meende die een rondje te kunnen zakken. Dat bleek fataal. De leider speelde nu eerst vier rondjes harten. Op de vierde harten kon oost een schoppen missen, de dummy ook. Deze positie was over (zie diagram 3).

De leider raadde het spel goed, hij speelde ruiten naar de aas en klaveren na. Oost mocht zijn klaveren meenemen, maar moest de laatste twee slagen, AV, bij de leider inleveren. Zo werd een kansloze 3SA toch nog een keer gehaald.

Zuid gever, NZ kwetsbaar

AB3

52

AVB10

B832

8764

A94

H73

1054

HV95

B876

6

A976

102

HV103

98542

HV

Oost gever, allen kwetsbaar

AV84

V1082

62

H64

B1093

954

H74

532

H65

763

105

AVB97

72

AHB

AVB983

108

Oost ingegooid na A en 10...

AV84

-

6

64

B1093

-

H7

5

H6

-

10

AV97

7

-

AV983

10

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden