Nog een paar doelpunten en dan houdt korfballer Marc Broere het voor gezien

Marc BroereBeeld Patrick Post

Marc Broere haalde nooit Oranje en werd nooit landskampioen, maar hij is wel topscorer aller tijden van de Korfbal League. De speler van Blauw-Wit speelt vandaag zijn laatste wedstrijd.

Na 1461 doelpunten in de Korfbal League – allemaal voor het Amsterdamse Blauw-Wit – is het mooi geweest. Korfballer Marc Broere is 39 en speelt vandaag zijn laatste wedstrijd in die competitie. Hij haalde nooit Oranje en werd nooit landskampioen, maar hij is wel topscorer aller tijden van de Korfbal League. De Amsterdammer reageert op vier stellingen.

Ik ben blij met hoe ik afscheid kan nemen, ondanks dat dat niet in de Ziggo Dome is, tijdens de finale van de Korfbal League.

“Ik ging dit seizoen niet in met het idee dat we de zaalfinale zouden halen, maar wel dat we de play-offs zouden halen. De bovenste vier ploegen plaatsen zich daarvoor en dat we dat niet hebben bereikt is een teleurstelling. Het was sowieso niet een heel erg succesvol seizoen. Dat gold voor mijzelf, maar ook voor het team. Het was door weinig vastigheid erg rommelig. Ik heb zelfs even getwijfeld of ik nog wel in het eerste van Blauw-Wit wilde spelen.

Blauw-Wit wilde me aan het einde van het zaalseizoen (er volgen nog zes wedstrijden in het minder belangrijke veldseizoen, red.) een mooi afscheid geven, omdat ik veel voor de club heb betekend. Achteraf ben ik daar erg blij mee. Het afscheid was echt fantastisch en daar ben ik Blauw-Wit echt heel dankbaar voor.”

Als ik eerder in mijn carrière meer tijd en energie in de sport had gestoken had ik mijn record verder aan kunnen scherpen.

“Ik ben een laatbloeier. Ik ben pas doorgebroken toen ik een jaar of 26 was. De Korfbal League bestond toen twee jaar. De Korfbal League heeft ervoor gezorgd dat de trainingsintensiteit binnen het korfbal toenam. We gingen van twee keer in de week trainen ineens naar drie, vier keer per week. Dat heeft voor mij uiteindelijk goed uitgepakt. Ik ben er naast het korfbal krachttraining bij gaan doen en ging ineens veel scoren. Als dat fanatisme bij mij eerder was toegenomen had ik meer gescoord en mijn record dus kunnen aanscherpen.

Mijn record zal ik niet voor altijd houden. Richard Kunst, Laurens Leeuwenhoek of Mick Snel (twintigers die allemaal al meer dan duizend keer hebben gescoord, red.) zal dat record wel pakken. Dat zijn jongens die wel op hun achttiende of eerder in de Korfbal League speelden. Natuurlijk zou ik dat record willen houden, maar ik weet dat het gebroken gaat worden, dus heb ik de knop omgezet.”

Ik had de titel van topscorer ­aller tijden van de Korfbal League direct ingeleverd voor het winnen van de zaal­finale.

“Ja, zeker wel. Elke korfballer die op het hoogste niveau speelt doet dat om ooit een keer de zaalfinale te halen en te winnen. Ik ben een echte spits en dat ik uiteindelijk veel heb gescoord en topscorer ben geworden is leuk, maar niet het doel.

Twee jaar geleden hebben we de zaalfinale gehaald (Blauw-Wit verloor toen van TOP uit Sassenheim, red.). Daarna bleef het team bij elkaar en wilde ik het nog een keer proberen. Toen haalden we de play-offs die we helaas verloren. Het winnen van de Korfbal League had ik heel mooi gevonden.”

Ik vind dat ik ooit de selectie van Oranje had moeten halen

“Ik ben een seizoen topscorer geworden en uitgeroepen tot korfballer van het jaar, dus ik had er best een keer bij kunnen zitten. Ik had het ook leuk gevonden om een eindtoernooi mee te maken. Maar ik begrijp het ook wel. In die tijd won Nederland met gemak elk WK of EK, dus reden voor wisselingen was er niet. Ik zit er ook niet heel erg mee. Het is gewoon niet anders.”

Lees ook:

Nederland is (weer) Europees kampioen korfbal, maar deze keer moesten de vrouwen ook scoren

Nederland werd wederom onbedreigd Europees kampioen. Met een ‘unieke generatie’ spelers en productieve vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden