Nog één keer Sander Thoenes

Het laatste verhaal uit Oost-Timor van de vermoorde freelance journalist Sander Thoenes staat in Vrij Nederland. Hij beschrijft de weg naar de top van de politieke macht die bevelhebber van het Indonesische leger, generaal Wiranto, bewandelt. Over diens leger zegt de Oost-Timorese leider Gusmao: ,,Het zijn onmensen, ze doden baby's, vuren mortiergranaten af op vluchtelingen en slachten kinderen af.''

Elsevier wil eindexamenscholieren helpen met hun studiekeuze. In de special 'De beste studies 1999' staan dertig universitaire studies en tien grote hbo-opleidingen centraal. Studenten en hoogleraren geven hun oordeel. Maastricht scoort goed bij studenten; hoogleraren kiezen voor Leiden, Tilburg en Eindhoven.

De bijlage is vooral bedoeld voor de toekomstige student die uit is op stevig rendement van zijn geïnvesteerde tijd, het geld en diens geleverde intellectuele inspanning. Mogelijk past die dan ooit in het profiel van de Nederlandse topman van een beursgenoteerde onderneming, waarvan Elsevier er vijftig portretteert.

Niet beursgenoteerd, maar wel zakelijk succesvol is Willem van Kooten (geschat vermogen 400 miljoen). Vrij Nederland portretteert de politicus in spe (partij: Leefbaar Nederland). Als de nood aan de man is wil hij lijsttrekker worden. Dat is zijn 'burgerplicht'. De zakenman stelt vast dat de 'BV Nederland buitengewoon slecht gerund wordt'. Zijn pijlen richt hij vooral op het privatiseren.

Partijgenoot Jan Nagel (ex-PvdA) zegt in De Groene dat hij voor bevordering van het eigen woningbezit is. Vroeger moest hij daar niet aan denken. Eerst berouw tonen, dan je zonden belijden, zou priester Graas van de Onze Lieve Vrouwe-kerk aan de Amsterdamse Keizersgracht zeggen. Dat zegt hij tegen iedereen. Graas behoort volgens het weekblad tot de voorhoede van de pauselijke stoottroepen. Hij is dan ook priester van Opus Dei, de conservatieve stroming binnen de rooms-katholieke kerk die erg vóór de biecht is inclusief boetegordel en gesel. Deze stroming binnen de rooms-katholieke kerk is weer in beeld gekomen door de gepubliceerde moraaltheologische denkwereld van monseigneur Wim Eijk, aankomend bisschop van Groningen, zoals door hem gedoceerd aan priesterstudenten in de bisdommen Roermond en Den Bosch. Eijk werd door de katholieke kerkhistoricus Ton van Schaik bij Opus Dei gepositioneerd. Dat wordt niet bevestigd in het omslagverhaal. Een woordvoerder van het bisdom: ,,Opus Dei stelt het niet op prijs als de namen van leden naar buiten worden gebracht.''

HN grijpt de Rembrandtexpositie (zelfportretten) in het Haagse Mauritshuis aan om de schilder op zijn beurt te portretteren. Op negen manieren: van rebel tot echt mens. Zover is Wim Kok nog niet volgens HP De Tijd die de premier afficheert als ongenietbaar, ongenaakbaar en onaantastbaar. Kok wordt geïnterviewd en kijkt reikhalzend uit naar het verhaal elders in het blad waarin (oud)-collega's aan het woord komen. Een van hen noemt hem gereformeerd (Peper). Jaques Wallage denkt dat Kok meer mannen- dan vrouwenman is. Op het gebied van slordigheid en rommeligheid kan hij minder hebben van vrouwen dan van mannen. Respect moet je bij hem verdienen, weet vice-premier Annemarie Jorritsma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden