Nog één keer kijken naar ontslagrecht en WW

VVD-kamerlid Cora van Nieuwenhuizen Beeld ANP
VVD-kamerlid Cora van NieuwenhuizenBeeld ANP

De PvdA gaat ervan uit dat er nog wel wat verandert in de aangekondigde maatregelen die moeten leiden tot een versoepeling van het ontslagrecht en de hervorming van de WW. "De tekst van het regeerakkoord is niet in beton gegoten", zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer gisteren tijdens het debat over de begroting van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Ingrid Weel

Haar VVD-collega Cora van Nieuwenhuizen is echter niet van plan om daar zomaar in mee te gaan. Zij verlangt dat eventuele aanpassingen de werkgelegenheid stimuleren. In ogen van de VVD is de beperking van de WW juist een goede maatregel om meer mensen aan het werken te krijgen. "De WW moet een tijdelijk vangnet zijn, geen hangmat", aldus Van Nieuwenhuizen.

"Het feit dat er nu een economische crisis is, is geen excuus om niet aan het werk te zijn", meent het VVD-Kamerlid. Ze zei blij te zijn met de ingrepen bij de WW en het ontslagrecht. "Het was een lang gekoesterde wens van ons." Het ministerie van sociale zaken heeft echter nog 250 miljoen euro te besteden, waarover PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom eerder zei dat dit bedrag ingezet zou kunnen worden voor een langere WW-duur.

55-plussers en mbo'ers
De VVD zei gisteren dat geld onder meer te willen inzetten voor de positie van 55-plussers op de arbeidsmarkt. De PvdA staat daar op zich welwillend tegenover, maar wil dan ook dat het kabinet iets doet voor de jongeren, en dan in het bijzonder voor afgestudeerde mbo'ers. "We moeten preventief iets doen aan de jeugdwerkloosheid."

De 250 miljoen euro, die is weggehaald bij het ministerie van infrastructuur en milieu, wordt ingezet om tot een sociaal akkoord met de vakbonden en werkgevers te komen. Hamer en haar partijgenoot John Kerstens benadrukten dat daarbij nog alles mogelijk is, dat alleen "de financiële kaders" vaststaan.

De oppositie wil de bezuinigingen op de kinderopvang terugdraaien. De regeringspartijen VVD en PvdA zeiden dat ook te willen, maar zien niet waar ze het geld vandaan moeten halen. Minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma komen morgen aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden