Nog één keer doe ik mee aan een referendum

Voor het eerst van mijn leven heb ik er spijt van dat ik de gang naar de stembus heb gemaakt. Zover is het dus gekomen. Dat ik spijt heb dat ik gebruik heb gemaakt van mijn democratisch recht om mijn stem uit te brengen. Ik had thuis moeten blijven. Niet dat dat geholpen had bij de uitslag, maar nu heb ik bijgedragen aan het rechtsgeldig maken van een referendum dat die rechtsgeldigheid niet verdient.

Het was een referendum dat niet ging over het onderwerp waarover het moest gaan. Het ging niet over het associatieverdrag met Oekraïne maar over de vraag of Nederland binnen de Europese Unie moet blijven of niet. Een referendum dat liet zien hoezeer onze premier, de regering en een deel van onze politieke partijen geleid worden door de angst bij komende verkiezingen een nederlaag te lijden. Premier Rutte, zijn kabinet, de regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen poot uitgestoken om dat associatieverdrag te redden, terwijl ze er wel voor getekend hebben.

Een referendum ook dat raadgevend heette te zijn, maar dat gaandeweg steeds meer een bindend referendum werd, terwijl de wet daar niet in voorziet. Het CDA, altijd tegen referenda, en de PvdA, peilden de stemming in het land en kwamen al snel met uitspraken dat regering en parlement natuurlijk niet om de uitslag, immers de stem van het volk, heen konden. Rutte c.s. sloten zich daar graag bij aan. Terwijl het antwoord van regering en parlement had moeten zijn: we danken u hartelijk voor uw raad, maar houden, met redenen, toch vast aan het standpunt dat wij delen met alle andere 27 landen van de EU.

Ik doe nog één keer mee aan een referendum. Een referendum dat gaat over de afschaffing er van.

Bindend natuurlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden