Nog één keer de lanspuntslang

Of de baten de kosten waard zijn geweest, valt te betwijfelen, maar in elk geval heeft de plaatselijke brandweer door het voorval inmiddels meer kennis dan alleen van brandslangen. Vier maanden geleden hield een ontsnapte lanspuntslang de gemoederen in Enkhuizen-Noord een tijdje bezig.

Een bewoner van de vogelwijk waarschuwde op de ochtend van 16 augustus de politie dat de avond ervoor een gevaarlijke slang uit zijn schuurtje was ontsnapt. Hij vertelde erbij dat hij twee weken op het beest zou passen voor een Amsterdamse kennis die met zijn camper door Frankrijk toerde. De canard van het jaar was geboren.

De gemeentelijke autoriteiten namen geen enkel risico en zetten direct een grootscheepse zoektocht op touw. Politie en vrijwillige brandweerlieden werkten, onder leiding van een inderhaast opgetrommelde slangenexpert uit Delft, samen om de gifslang op te sporen. Een geluidswagen reed door de straten om de Enkhuizenaren te waarschuwen, folders met informatie over de ontwikkelingen werden huis aan huis verspreid.

De geschrokken buurtbewoners vierden hun angst en frustraties aanvankelijk niet bot op de brenger van het slechte nieuws. Eigenlijk vonden ze al die aandacht voor hun buurt - cameraploegen, fotografen en journalisten - ook wel interessant. Zo vaak staat de vogelbuurt in Enkhuizen nou ook weer niet in de belangstelling.

Maar naarmate de tijd verstreek en de slang én eigenaar langer onvindbaar bleven, keerde het volk zich meer en meer tegen de oppasser. Bestond die slang überhaupt wel? Nu was het de beurt aan de buurt om te fantaseren. De man zou in vorige woonplaatsen eerder al voor commotie gezorgd hebben en strafrechtelijk vervolgd zijn. De burgemeester moest eraan te pas komen om de gemoederen weer te bedaren.

Vandaag wordt mogelijk een aantal mysteries opgelost. Gemeente, politie en brandweer geven in een gezamenlijke persconferentie wellicht antwoord op vragen als: is het verhaal over de ontsnapte lanspuntslang verzonnen, wordt de verteller daarvoor bestraft, hoeveel heeft de vergeefse speurtocht gekost en wie gaat dat betalen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden