Nog één keer de hele Nationale Reisopera

PETER VAN DER LINT

Nog één keer pakt de Nationale Reisopera in oude vorm uit. Daarna wordt het gezelschap wegens uitblijven van subsidiegelden meer dan gehalveerd. Geheel in stijl sluit de Reisopera af, met het hoofd in de nek én met een van de zwaarste titels uit het repertoire: 'Götterdämmerung' van Wagner. De jonge Duitse sopraan Kirsten Blanck debuteert als Brünnhilde. Het is tevens de afronding van 'Der Ring des Nibelungen' die de Reisopera in vier seizoenen opbouwde met regisseur Antony McDonald en dirigent Ed Spanjaard. Vanaf 30 september zes keer te zien, alleen in Enschede, met Het Gelders Orkest in de bak.

Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest gaan een seizoen tegemoet zonder chef-dirigent. In dit seizoen moet de samenwerking tussen beide orkesten verder zijn beslag krijgen nu de Raad voor Cultuur positief adviseerde over één fusie-orkest in Zuid-Nederland. In Brabant krijgt dirigent Kees Bakels een grote rol (onder andere de Negende van Mahler) en ze doen er met Jan Willem de Vriend Haydns 'Die Jahreszeiten' in het Nederlands. In Limburg hebben ze Reinbert de Leeuw gevraagd om de Matthäus-Passion te dirigeren; het wordt zijn eerste. En ex-chef Spanjaard keert er terug als gastdirigent.

Het Koninklijk Concertgebouworkest maakt zich op voor het 125-jarig jubileum in 2013 en verwelkomt de drie chef-dirigenten van de laatste vijftig jaar. Mariss Jansons en Bernard Haitink krijgen gezelschap van Riccardo Chailly die voor het eerst sinds 2004 weer voor zijn oude orkest zal staan. Iván Fischer leidt het KCO door een complete cyclus van de Beethoven-symfonieën.

In het Concertgebouw, dat ook jarig is, zal de Russische supersopraan Anna Netrebko haar opwachting maken, evenals supertenor Rolando Villazón. Jansons krijgt vanwege zijn 70ste verjaardag carte blanche. Naast zijn eigen KCO dirigeert hij dan ook de toporkesten uit Berlijn, Wenen en München.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest gaat voor het eerst dit seizoen in de Philharmonie van Haarlem spelen om de leemte op te vullen die het opgeheven Holland Symfonia daar achterliet. Naast opera's van Schreker, Mozart en Wagner, dirigeert chef Marc Albrecht onder andere de Vierde van Bruckner, Strauss' 'Alpensinfonie' en de Symfonie van Korngold.

Frans Brüggen gaat met het Orkest van de Achttiende Eeuw alle vijf pianoconcerten van Beethoven begeleiden. Solist bij de concerten in De Doelen is Kristian Bezuidenhout. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakt met chef Yannick Nézet-Séguin het Dossier Brahms af met uitvoeringen van 'Ein deutsches Requiem' en de Vierde symfonie. Honderd jaar na de schandaalpremière in Parijs zal Yannick ook Stravinsky's 'Le sacre du printemps' onder handen nemen. En ex-chef Gergjev keert buiten zijn eigen festival om terug bij het Rotterdams Phiharmonisch om Sjostakovitsj (onder andere vioolconcert met Janine Jansen) te dirigeren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden