Nog een kandidaat Oost-Europabank

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Niets lijkt de benoeming van de Fransman Jacques de Larosiere als nieuwe president van de Oost-Europabank, nog in de weg te staan.

Gisteren trok Leszek Balcerowicz, de voormalige Poolse minister van financien, zich terug uit de race om het presidentschap. Er zijn geen andere kandidaten meer over.

Officieel wordt pas morgen bekendgemaakt wie de opvolger van de in opspraak geraakt Jacques Attali zal zijn. Maar er is in financiele kringen nog weinig twijfel over dat het De Larosiere, de huidige president van de Franse centrale bank, zal zijn. De Europese Gemeenschap schuift hem als enige kandidaat naar voren en de EG heeft de meeste stemmen bij de Oost-Europabank. De EG heeft inclusief de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie een meerderheid van 51 procent van de aandelen.

Eerder deze week liet Giuliano Amato, voormalig premier van Italie, weten zich terug te zullen trekken. Daardoor kon de gemeenschap opgelucht ademhalen, want er moest maar een EG-kandidaat zijn. In een eerder stadium hield de Deen Henning Christophersen, lid van de Europese Commissie, de eer aan zichzelf.

Attali heeft zelf ontslag genomen nadat zware kritiek was geuit op zijn overdadige uitgavenpatroon. Eerst zou hij nog in functie blijven tot zijn opvolger benoemd was, maar na een vernietigend rapport over zijn werkstijl moest hij voortijdig opstappen. Het onderzoeksrapport, dat in opdracht van de toezichthouders van de bank werd opgesteld, spreekt van 'excessen' in het bestedingspatroon. Die betroffen onder meer de uitbundige inrichting van het nieuwe hoofdkantoor van de bank in Londen, dure feestjes en reizen per prive-jet van Attali zelf.

De Larosiere wordt naar voren geschoven door de EG juist omdat hij een geheel andere stijl bezit. Hij staat bekend als een financieel deskundige, een gereserveerd mens, die goed kan luisteren. Van topambtenaar op het ministerie van economische zaken en financien in Parijs werd hij in 1978 topman van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Daar bleef hij negen jaar, tot 1987. In dat jaar ging hij terug naar zijn geboorteland om de centrale bank van Frankrijk te leiden.

Moskou heeft de voorzitter van de toezichthouders, de Zweedse minister van financien Anne Wibble, laten weten dat De Larosiere de juiste man is op de juiste plaats en dat hij goed in staat is het economisch hervormingsproces in Oost-Europa financieel te ondersteunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden