Nog een dag voor Ierse premier Parlement stemt vandaag over voortbestaan regeringscoalitie

DUBLIN (Reuter, AFP, DPA) - Het politieke leven van de Ierse premier, Albert Reynolds, is in elk geval met een dag verlengd. Het parlement stemt vandaag over een motie van wantrouwen tegen zijn regering.

De Ierse Labourpartij, coalitiegenoot van Reynolds' Fianna Fail, had de premier tot gisteren de tijd gegeven een afdoende verklaring te geven waarom procureur-generaal Harry Whelehan een Noordiers verzoek tot uitlevering van een pedofiele priester maanden heeft laten liggen. Tot woede van Labour is de conservatieve Whelehan door Reynolds benoemd tot voorzitter van het Hooggerechtshof.

Nadat Whelehan gisteren officieel was geïnstalleerd in zijn nieuwe functie, kroop premier Reynolds in de Dail, de volksvertegenwoordiging, door het stof in een poging zijn coalitie overeind te houden.

Hij betuigde zijn “oprechte en diepe spijt” voor de behandeling van de uitleveringszaak en wees op het nationale belang. “Dat eist continuïteit. Het nog tere vredesproces in Noord-Ierland moet de kans krijgen te worden uitgebouwd”, drong de premier aan met een verwijzing naar de Ierse bijdrage aan de vreedzame ontwikkelingen in de Britse provincie.

Of de uitleg voldoende voor Labour is om niet uit het kabinet te stappen, moet vandaag blijken, als over een motie van wantrouwen wordt gestemd, die door de oppositie is ingediend. Met de benoeming van Whelehan, die tegen regeling van zaken als echtscheiding en abortus is, was de maat voor Labour kennelijk vol. De partij won twee jaar geleden bij de verkiezingen met de belofte voor verandering te zorgen in het conservatieve Ierland. Maar daar is nog niet veel van terechtgekomen, door tegenwerking van Reynolds behoudende Fianna Fail, stelt Labour. De partij heeft een deel van haar aanhang verloren, zo bleek bij de Europese verkiezingen, omdat de beloofde veranderingen uitbleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden