Nog één avond potje-met-vet in marstempo

Sinds 1949 hoort marcheren bij de avondvierdaagse van Lichtenvoorde. Zo strak mogelijk, in rijen van drie.

De avondvierdaagse: een oud gebruik dat gelijkstaat aan gezelligheid, het begin van de zomer en een medaille. In het Drentse Lichtenvoorde betekent de avondvierdaagse ook marcheren, zo strak mogelijk, om kans te maken op de felbegeerde prijs. Zo ook vanavond, de avond van de prijsuitreiking.

In Lichtenvoorde weten ze niet anders. Sinds de eerste editie van de avondvierdaagse in 1949 is marcheren een belangrijk onderdeel van het evenement. Een jury beoordeelt de deelnemende groepen op punten als de gezongen liedjes, groepsuitstraling en het in de maat lopen. De groep die het beste uitgelijnd loopt, met een armlengte tussen de verschillende leden en in rijen van drie, wint.

Marcheren was voor de Tweede Wereldoorlog nog heel gewoon bij een vierdaagse. De bedoeling van de eerste Nederlandse vierdaagse in 1906 was militairen en schoolkinderen fit houden. Lopen in groepsverband zou gezond en vormend zijn. De avondvierdaagse ontwikkelde zich tot een populaire traditie, maar het marcheren is in de loop van de tijd verdwenen.

Voorzitter Karin Gierkink weet eigenlijk niet waarom in Lichtenvoorde nog gemarcheerd wordt en in de buurdorpen niet. "We doen het van oudsher al zo, het is nooit anders geweest", vertelt ze. "De jury is niet meer zo streng als vroeger. De kinderen hoeven bijvoorbeeld niet meer te marcheren. Maar andere groepen oefenen weken van tevoren en studeren liedjes in." Volgens Gierkink gaat het vooral om de saamhorigheid. "Samen oefenen schept een band."

Van de dertienduizend inwoners doen er jaarlijks tussen de twee- en drieduizend mee. "De vierdaagse is een spektakel. Mensen lopen mee met hun school, vereniging of bedrijf", vertelt leraar Godfried Nijs, die dit jaar met groep acht van de Sint Jorisschool loopt. "Van de eenenveertig achtste-groepers lopen er veertig mee." Het is ook zien en gezien worden. "Er staat veel publiek langs de kant en dan wil je wel dat de Sint Jorisschool een beetje mooi loopt", vindt Nijs. "Iedereen doet mee, zelfs de kapper verzamelt een groep mensen die dan in zijn shirts lopen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden