Nog dertig dagen voor Argentinië

Amerikaanse rechter en hedgefondsen eisen dat regering een regeling treft voor nog openstaande schulden uit 2001

De reguliere speeltijd voor Argentinië zit erop, de verlenging is begonnen. Het land heeft nog dertig dagen de tijd om een nieuwe financiële crisis in het land te voorkomen. Gisteren verzaakte Argentinië de rente op zijn staatsschuld te betalen. Het land wilde wel, maar kreeg het geld simpelweg niet op de rekening van zijn schuldeisers. Met dank aan twee hedgefondsen en een Amerikaanse rechter.

Eind vorige week had Argentinië de benodigde 832 miljoen dollar voor de rentebetaling, zoals het de afgelopen jaren altijd al deed, overgemaakt naar de Amerikaanse Bank of New York Mellon. Die verdeelt het geld vervolgens over de rekeningen van de schuldeisers van Argentinië.

Maar het geld had Buenos Aires nog nauwelijks verlaten of Argentinië stond alweer in de rechtbank in New York. Rechter Thomas Griesa verbood de Bank of New York Mellon het geld aan de schuldeisers over te maken, en suggereerde dat het meteen maar beter teruggestuurd kon worden naar Argentinië. Want Griesa bepaalde eerder dat het land zijn huidige schuldeisers niet mag betalen als het niet tegelijkertijd ruim 1,5 miljard dollar overmaakt naar een aantal andere schuldeisers, onder aanvoering van de hedgefondsen NML Capital en Aurelius.

Argentinië, bij monde van president Christina Fernández de Kirchner, weigert over de brug te komen voor deze 'aasgierfondsen', zoals ze in het land bekend staan. Tijdens de financiële crisis van 2001 sloot Argentinië een akkoord met de overgrote meerderheid van zijn schuldeisers, om af te zien van een deel van hun claims. Maar NML Capital en Aurelius weigerden en hielden vast aan hun oorspronkelijke vorderingen. Sterker nog, zij gingen bij andere schuldeisers langs om voor een appel en een ei ook hun claims op het land over te nemen. Na jarenlang procederen, kregen de hedgefondsen eind 2012 gelijk van de Amerikaanse rechter Griesa: Argentinië had niet het recht om de vasthoudende schuldeisers niet te betalen. Dat vonnis werd eerder in hoger beroep, en onlangs door het Hooggerechtshof bekrachtigd.

De totale claim van NML Capital en Aurelius bedraagt ruim 1,5 miljard dollar. Dat is voor Argentinië een groot bedrag, maar wel te overzien. Het land vreest echter dat áls het tot betaling overgaat, ook andere schuldeisers uit 2001 zich zullen melden en alsnog het volle pond eisen. Of dat zal gebeuren, is onduidelijk, maar de schadepost kan dan wel flink oplopen. Mogelijk tot meer dan 20 miljard dollar, stellen analisten, en dat bedrag is te groot voor de Argentijnse schatkist.

Los van die rekensom heeft Argentinië de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat het hier een principekwestie betreft, waar politici moeilijk een draai in kunnen maken. Nog altijd worden de hedgefondsen én rechter Griesa gekapitteld in de Argentijnse politiek en media. Griesa zou aan machtsmisbruik doen en doelbewust aansturen op een bankroet van Argentinië. Op zijn beurt vroeg de rechter zich droogjes af waarom het land zijn tijd verspeelt aan fulmineren in plaats van te onderhandelen met zijn schuldeisers.

Want de tijd voor onderhandelingen raakt zo langzamerhand op. Gisteren had er een overeenkomst moeten liggen, omdat die dag de deadline was voor de rentebetalingen op de staatsschuld - allemaal leningen die wel omgezet zijn in 2001. Onder die contracten heeft Argentinië recht op maximaal dertig dagen uitstel van de rentebetalingen. Staat het geld dan niet op de rekening van de schuldeisers, dan is er officieel sprake van wanbetaling.

Vooralsnog lijkt het de eer van de Argentijnse regering te na om aan tafel te gaan met de hedgefondsen om te praten over een uitweg in de kwestie.

Even was er hoop, vorige week, toen de minister van financiën - het opkomende politieke talent Axel Kicillof - tien uur lang in New York in een bespreking zat. Met diplomaten uit bevriende landen zo bleek later. Met de hedgefondsen is officieel nog geen woord gewisseld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden