Nog decadenter dan gorgelen met klei en kokosolie

Culibaby

Uitgeverij Culibaby

euro 29,95

*

Terwijl de ene helft van de meer vermogende volwassen burgers in ons land een dieet volgt waarbij ze elke ochtend twintig minuten hun mond moeten spoelen met een theelepeltje kokosolie, maakt de andere helft van dezelfde club mensen zich druk om het feit dat het zover is gekomen met ons eetgedrag.

Vergeten wordt een beetje dat het uiteindelijk om een handjevol mensen gaat die het zich kunnen permitteren om zich op deze fronten druk te maken. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is nog steeds behoorlijk gewoon aan het eten. Ik reken mezelf tot deze laatste groep en weiger pertinent met kokosolie te gorgelen of klei te drinken om mijn darmen te reinigen. Maar dat het in kookboekenland echt nog veel gekker kan worden dan het nu al is, bewijst het boek 'Culibaby'.

In dit boek geven onze grote chef-koks recepten prijs die ze zelf aan hun (klein)kinderen voorschotelen. Dat had ik liever niet geweten, dat meen ik serieus. Ik hoef niet te weten dat Richard van Oostenbrugge van Bord'eau zijn acht maanden oude baby (die zal inmiddels wel weer wat ouder zijn) 'Seizoensgroenten met pistache-olie, couscous van rijst en Pierre Robertcrème' te eten geeft. Sterker, na het lezen van het recept blijkt dat hij dat helemaal niet geeft aan z'n baby, want de Pierre Robert (kaas) dient voor kinderen onder de zestien maanden vervangen te worden door zachte roomkaas.

Jonnie Boer geeft kinderen van zeven maanden 'Heilbot met pata negra en morilles' en voor toe 'Ananas met specerijen van de barbecue'. Jacob-Jan Boerma dacht daar moet kokos in, dus die maakt voor een negen maanden oude baby een 'Vitamine-smoothie met kokosmelk, agave en yoghurt'.

Er zullen vast contreien zijn waar dit boek als ultiem babyshowercadeau gegeven wordt, maar ik denk er het mijne van. Helemaal omdat voor de zoveelste keer de fout wordt gemaakt om te denken dat mensen die goed kunnen koken dit ook goed kunnen opschrijven. In de 'Venkelsoep met langoustine en vanille' gaan croutons die zijn gebakken in kerrie-olie, en daar heb je 1 deciliter kerrie-olie voor nodig. Dat lijkt mij vrij veel voor één plak casinobrood, en bovendien is het niet zo dat je kerrie-olie gewoon kunt kopen in de winkel. Overigens is dit pas geschikt voor kinderen vanaf één jaar.

Dat je een escabèche moet maken van Hollandse garnalen gereduceerd in Pernod, waarbij je alles op 75 graden fijn moet draaien voor een kind van een jaar - dat gaat mij echt te ver. Ik vind dat nog erger dan volwassen dames die zich uit eigen vrije beweging een rad voor ogen draaien door een raar dieet te volgen.

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar het Fonds Gezond Geboren. Dat is dan ook echt het enige aan het boek dat ertoe doet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden