Update

Nog altijd hoort Christine Ford het dronken gelach van haar aanrander

Christine Ford Beeld AFP

Kandidaat-rechter voor het hooggerechtshof Kavanaugh ziet de beschuldiging dat hij een aanrander zou zijn als politieke list.

Waar het voor de één een historische doorbraak in vrouwenemancipatie was, was het voor de ander een toonbeeld van hoe de #MeToo-beweging is doorgeschoten. Hoe dan ook, alle tv-schermen in Washington en ver daarbuiten waren donderdag afgestemd op de live-uitzending vanuit de Amerikaanse Senaat, waar psychologie-hoogleraar Christine Ford uit de doeken deed hoe ze 36 jaar geleden werd aangerand door Brett Kavanaugh.

De Republikein Kavanaugh staat op het punt te worden benoemd tot rechter in het Amerikaanse hooggerechtshof. Hij ontkent.

Dit is het verhaal van Ford, zoals ze dat donderdag met een soms onvaste stem vertelde aan de Senaatscommissie. De meeste Amerikanen kennen het al. Kavanaugh en Ford zaten op dezelfde middelbare school. In de zomer van 1982 belandde de vijftienjarige Ford op een feestje waar de zeventienjarige Kavanaugh ook was. “Hij had duidelijk te veel gedronken”, vertelde ze. Zij dronk één biertje en ging toen op zoek naar het toilet. Daar in de buurt werd ze door Kanavaugh een slaapkamer ingetrokken en aangerand, in het bijzijn van een makker. Hun dronken gelach echoot nog altijd na in haar hoofd.

Vele jaren later vertelde ze het pas, eerder was ze te beschaamd geweest. Maar al die jaren kon ze de angst van toen moeilijk van zich afzetten. “Hij deed zijn hand over mijn mond. Ik kon moeilijk ademen. Ik was bang dat hij me per ongeluk zou vermoorden”, zei ze.

Tweede uitweg

Toen ze met haar echtgenoot in 2012 een verbouwing besprak, kon hij maar niet begrijpen waarom zij zo ontzettend graag een tweede voordeur wilde. Dat was het moment waarop ze voor het eerst vertelde wat er destijds was gebeurd, en met wie. Dat feestje toen, dat was waarom ze zo graag een tweede uitweg wilde.

Ze heeft Kavanaugh niet verward met een ander, zei Ford. De getuigenis werd binnen en buiten het Senaatsgebouw gevolgd door demonstranten voor en tegen de benoeming van Kavanaugh. Slachtoffers van seksueel geweld deden voor het eerst hun verhaal op radio en televisie. Anderen vroegen zich af hoe het kan dat Christine Ford zich niet meer precies kan herinneren op welke dag het incident was, of hoe ze op het feest belandde.

Inmiddels is Ford niet meer de enige die zegt dat Kavanaugh zich in zijn jonge jaren seksueel misdroeg. Twee andere vrouwen zeggen gelijksoortige ervaringen te hebben.

Vooral het moment waarop Ford en haar mede-slachtoffers hun verhaal doen, doet bij Republikeinen de wenkbrauwen fronsen. Over een dikke vier weken zijn er verkiezingen voor het Congres. Ze hadden eerder aan de bel kunnen trekken. Nu heeft alles rond de benoeming een zware politieke lading gekregen.

Brett Kavanaugh Beeld AP

Nachtmerrie

Na de getuigenis van Ford nam een woedende Brett Kavanaugh het woord. “Ik was niet op dat feest”, zegt hij. Kavanaugh is ervan overtuigd dat hij het slachtoffer is van een politieke list. “Ik heb nooit iemand aangerand. Een van mijn beste vrienden is slachtoffer van seksueel geweld.”

Hij was nog lang na zijn schooltijd seksueel onervaren, zei hij. “Ik betwijfel niet dat dr. Ford is aangerand. Maar ik heb het niet gedaan. Niet bij haar of een ander.” Hij citeerde een feministische vriendin, die hem in een sms ‘een goede man’ noemde. Wat hem betreft gaat deze nachtmerrie zo snel mogelijk voorbij. “Ik laat me hier niet vandaan intimideren.” 

Na afloop van de ruim acht uur lange verhoren werd hij daarbij opnieuw gesteund door president Trump. Die twitterde dat hij vierkant achter zijn kandidaat-rechter blijft staan en dat de Senaat nu zijn kandidatuur in stemming moet gaan brengen.

,,Rechter Kavanaugh demonstreerde Amerika vandaag tijdens zijn verhoor precies waarom ik hem heb voorgedragen. Zijn verklaring was sterk, eerlijk en meeslepend'', aldus Trump. Vervolgens deelde hij nogmaals een sneer uit naar de Democraten die hij van een politiek steekspel betichtte. ,,Dit hele proces is een schijnvertoning die enkel als doel heeft om de stemming te vertragen en te verhinderen.''

De Juridische Commissie van de Senaat stemt vrijdag over de aanstelling van Kavanaugh. De volledige Senaat stemt zaterdag of maandag.

Lees ook:

Kavanaugh-aantijgingen zijn olie op #MeToo-vuur

In de nieuwe beschuldigingen van seksuele agressie aan Brett Kavanaugh, genomineerd als opperrechter, kan zowel links als rechts zijn gelijk lezen.

Na beschuldigingen van seksueel misbruik is de benoeming van Kavanaugh niet meer zo zeker

De benoeming van Brett Kavanaugh in het Amerikaanse Hooggerechtshof leek al een gedane zaak. Maar beschuldigingen van seksueel misbruik zorgen ineens voor onzekerheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden