Nog altijd gaan duizenden leerlingen niet naar school

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Nog altijd gaan zo’n 8.600 leerplichtige kinderen niet naar school. Iets meer dan de helft daarvan (4.500 leerlingen) staat niet eens ingeschreven bij een onderwijsinstelling, blijkt uit cijfers over schoolverzuim van het ministerie van onderwijs.

Gerrit-Jan KleinJan

Minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) is ontevreden over de cijfers. Volgens hem slagen lokale overheid, scholen, zorginstellingen en andere betrokken instanties er onvoldoende in om korte metten te maken met thuiszittende kinderen. “Ieder kind heeft het recht naar school te gaan. Kinderen die niet naar school gaan, kunnen een leerachterstand oplopen, maar lopen ook vriendjes en vriendinnetjes mis”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Om langdurig thuiszitten terug te dringen wil Slob meer en betere samenwerking in de regio's tussen onderwijs, lokale overheid en jeugdhulp. Ook wil hij beter toezicht op naleving van de Leerplichtwet door scholen. Daarnaast belooft hij vaart te zetten achter een wetsvoorstel waarin staat wie uiteindelijk de doorslaggevende stem heeft voor de beste onderwijsplek, als overleg tussen betrokken partijen, zoals ouders, jeugdhulp en scholen, is vastgelopen. Dat is nu niet altijd even duidelijk.

Thuiszitterspact

In 2016 ondertekenden scholen, ministeries, gemeentes en andere betrokken instanties het zogeheten ‘thuiszitterspact’. Daarin werd afgesproken dat in 2020 geen enkel kind nog langer dan drie maanden op de bank zit. Aanleiding voor de aanpak waren alarmerende cijfers. In 2015 werd bekend dat 10.000 leerlingen niet of nauwelijks een school van binnen zagen.

De verzuimcijfers van het ministerie gaan over alle leerlingen van vijf tot en met zeventien jaar in het basis- en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Kinderen en jongeren zitten om uiteenlopende redenen thuis, van psychische en lichamelijke problemen tot gebrek aan motivatie.

Dat het aantal thuiszitters iets is gedaald komt volgens het ministerie door betere voorlichting en begeleiding van ouders en kinderen. Naast de leerlingen die (bijna) nooit op school verschijnen, zijn er ook duizenden leerlingen die (kortdurend) spijbelen. Daar werd afgelopen schooljaar meer dan 66.000 keer een melding van gedaan.

Bijna de helft van alle thuiszitters heeft een vorm van autisme, denken deskundigen. Lees hier hoe de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vorig jaar voor het eerst concrete afspraken maakten om het aantal thuiszitters terug te dringen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden