Nog altijd een fantastische stem

Pop

Barbra Streisand Barbra Live ****

Die stem. Aan wie je ook vraagt waarom ze donderdag naar het concert van Barbra Streisand in de Ziggo Dome zijn gekomen, steeds is het antwoord hetzelfde: om na al die jaren van cd's luisteren die beroemde stem nu eens live te horen. Dat de tickets bij de twee Nederlandse concerten behoorlijk prijzig zijn (van 95 tot 495 euro) mag geen geen beletsel zijn.

Fan Nicole heeft er zelfs een deel van haar vakantiegeld voor over. Voor veel bezoekers van het eerste optreden van Streisand in Nederland geldt dat ze al vanaf hun jonge jaren fan zijn. Ines von Rosenstiel is sinds haar zeventiende aan de zangeres verslingerd. "Ik ben vooral benieuwd of ik hetzelfde gevoel krijg dat ik had toen ik in mijn adolescentie naar haar luisterde." Miguette Jadoul, die zelf ook zingt, ontdekte Streisand via haar zanglerares. "Ze zingt alles, net als bij een viool, aan elkaar zodat je de adempauzes niet hoort. Dat is echt supermoeilijk!"

De fans krijgen Streisand netto echter minder vaak live te horen dan verwacht. Nadat de zangeres haar fans in het Nederlands heeft begroet ("Ik ben zo blie dat ik hier ben."), last Streisand steeds weer pauzes voor zichzelf in. Zo krijgen trompettist Chris Botti en Streisands zus Roslyn Kind en zoon Jason Gould alle tijd om op te treden.

De beslissing om haar familieleden mee te laten zingen, is vast lief bedoeld. Maar de optredens van zus en zoon maken vooral duidelijk dat het zang-gen niet bij alle leden van de Streisandfamilie even sterk aanwezig is. Vooral het duet met Roslyn onderstreept pijnlijk het vocale kwaliteitsverschil tussen de zussen.

Nog meer oponthoud is er als Streisand vragen beantwoordt die de fans vooraf hebben ingeleverd. Streisand: "Of ik wel eens bij een homohuwelijk ben geweest? Ik ben zo progressief dat ik niet alleen een homohuwelijk heb meegemaakt, maar ook een homoscheiding!"

Zo blijft van het tweeënhalf uur durende concert uiteindelijk hooguit anderhalf uur over waarin de diva zelf aan het zingen is. Maar in die tijd blijkt wel dat haar stem nauwelijks aan kwaliteit heeft ingeboet. Voor een 71-jarige is haar stem nog verbluffend goed. Bij vlagen klinkt er een lichte heesheid in door, maar de dynamiek en het uit duizenden herkenbare timbre zijn nog helemaal in tact. Terwijl boven de zaal op een autocue de songteksten meelopen bij wijze van geheugensteuntje, brengt La Streisand een evenwichtige selectie van oude en nieuwe liedjes, waarbij hits als 'The way we were' en 'People' steevast een open doekje krijgen.

Haar grote vakmanschap vertaalt zich daarbij vooral in de manier waarop ze de bezongen emoties weet over te brengen. Met name het nummer 'The Way He Makes Me Feel' weet de zangeres met haar inlevingsvermogen tot een ontroerende hoogtepunt te maken.

Daardoor zijn er na afloop in de Ziggo Dome alleen blije fans te vinden. "Geweldig hoe ze in zo'n immense zaal zo'n intieme sfeer weet te creëren", verzucht Gerben. "Elke noot was raak. Dan vind ik het niet erg dat haar stem af en toe een ruw randje had, dat was juist de charme."

Barbra Streisand

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden