Nog 20 miljoen in DES-fonds, uitkeringen mogelijk hoger

De schadevergoedingen aan DES-kleinkinderen kunnen over een paar jaar nog hoger uitpakken.

Het gemiddelde bedrag van een ton per kleinkind van vrouwen die tot 1977 het kunstmatige hormoon slikten, wordt met twintig procent verhoogd als er nog geld beschikbaar is na alle meldingen. De organisaties - het DES-fonds en het DES-centrum - rekenen op een kleine tweehonderd succesvolle aanvragen, maar het is allerminst zeker of dat aantal wordt gehaald.

Gisteren werd bekend dat na DES-moeders en DES-dochters ook DES-kleinkinderen een schadevergoeding kunnen krijgen. Zij kunnen aanspraak maken op dit geld omdat ze (deels) gehandicapt zijn en niet kunnen werken, nadat ze veel te vroeg zijn geboren. DES-moeders brachten relatief vaak vrouwen ter wereld met beschadiging aan de baarmoeder. Wanneer deze DES-dochters op hun beurt zwanger raakten, kwamen hun kinderen drie keer vaker dan normaal veel te vroeg ter wereld.

De schadevergoeding die de derde generatie hiervoor ontvangt, is ruim, mede omdat zich veel minder DES-dochters hebben gemeld dan tien jaar geleden werd berekend. Gingen toen schattingen van tienduizend slachtoffers over tafel, het DES-centrum telt tot nu toe slechts drieduizend uitkeringen. Het zullen er niet veel meer worden: nog maar weinig DES-dochters zijn in de vruchtbare leeftijd. Van de 39 miljoen euro in het fonds is ruim de helft, 20 miljoen, nog over. Het DES-centrum heeft geen verklaring voor dit verschil. Wel hebben verschillende DES-dochters aangegeven dat ze de aanvraagprocedure te ingewikkeld en - emotioneel - belastend vonden.

Van de naar schatting 1400 te vroeg geboren DES-kleinkinderen verwacht het fonds slechts aan één op de zeven een uitkering te geven. "Bij lichte klachten is het lastig vast te stellen dat dit echt door de vroeggeboorte komt", zegt secretaris Cora Honing van het DES-centrum. Ze spreekt van een 'erkenning' van het leed van de derde generatie DES-slachtoffers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden