Noedels

Na de golf van enthousiasme over Italiaanse pasta krijgen zoetjesaan ook de oosterse noedelsoorten meer aandacht. In Azië zijn speciale noedelbars een veel voorkomend verschijnsel en in Amerika, Australië en Engeland genieten de 'noedelrestaurants' een groeiende populariteit. ,,Vooral dankzij studenten, die altijd op zoek zijn naar goedkope, voedzame maaltijden,'' meent de op Java geboren Sri Owen, schrijfster van Noedels Nieuwe Stijl (Bosch en Keuning, f49,90). Owen schreef diverse kookboeken, waaronder een interessant boek over rijst.

,,Net als pasta zijn oosterse noedels gemakkelijk in het gebruik. Als je alle ingrediënten hebt voorbereid, kun je in nog geen tien minuten een verrukkelijke eenpans-noedelmaaltijd koken. Bovendien zijn noedels geen snobs en voelen ze zich op hun gemak in elk gezelschap. Het is het meest democratische voedsel dat er bestaat.'' Ze legt ook uit waarom noedels niet in de fabriek tot een handige lengte worden gesneden: dan gaat de pret van het eten af. Verder zijn noedels voor Chinezen een symbool van een lang leven en als ze in de fabriek, in de keuken of aan tafel kort geknipt worden, wordt de suggestie gewekt dat men een lang leven niet belangrijk vindt.

Sri Owen geeft in haar boek recepten voor alle gelegenheden, van dagelijks tot feestelijk, maar ook basisrecepten, zoals voor een chilipepersaus. Sambal oelek is hier de bekendste variatie. De potjes die je in de winkel koopt zijn goed, maar je kunt de saus ook zelf maken. Het resultaat is net zo goed en veel goedkoper.

U hebt nodig:

250-500 g verse rode pepers

2-3 theelepels zout

3 eetlepels arachide-olie

1 eetlepel blanke azijn of tamarindewater

Breng een grote pan water aan de kook, blancheer de pepers 2 minuten, spoel ze koud en laat ze uitlekken. Doe de pepers in een blender, voeg de overige ingrediënten toe en pureer alles tot een pasta. Giet de saus in een steelpan en laat de saus op laag vuur 10-12 minuten koken. Roer zo nu en en wees voorzichtig, want de saus bubbelt en spat tijdens het koken. Laat de saus afkoelen en doe hem over in een goed afsluitbare, brandschone pot. In de koelkast is deze saus minstens drie weken houdbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden