NOC stuurt grote roeiploeg, maar laat Van Schuppen thuis

Van onze sportredactie

Van Schuppen voelt zich onrechtvaardig behandeld na de afwijzing van haar voordracht. De Haagse marathonloopster bleef op 10 mei tijdens de marathon van Utrecht met 2.33.40 ruimschoots onder de limiet (2.34.00), maar ze liep die nadat de kwalificatieperiode was afgelopen. "In het verleden heb ik bewezen dat ik snel herstel" , reageerde Van Schuppen teleurgesteld. "In overleg met de KNAU zal ik beslissen of ik een protest indien." Van Schuppen is niet van plan een kort geding of zo aan te spannen. In de argumentatie voerde het NOC aan dat de prestatie niet zodanig overtuigend is geweest, dat aan de afgesproken kwalificatieregels voorbij zou moeten worden gegaan.

Tonnie Dirks eindigde op 12 april met een tijd van 2.12.45 als dertiende in de marathon van Londen. Het NOC meent dat die klassering niet kan worden gezien als een indicatie van een kans op een plaats bij de beste acht, of zelfs de beste twaalf, tijdens de Olympische Spelen. Bovendien is in aanmerking genomen dat Dirks ruim een minuut verwijderd bleef van de NOC-richttijd, die op 2.11.30 stond.

Tonnie Dirks is vooral boos omdat het NOC hem te lang aan het lijntje heeft gehouden. "Als ik dit vier we ken eerder had gehoord, had ik me direct kunnen voorbereiden op een limietpoging op de 10.000 meter. Nu is de tijd die overblijft feitelijk te kort. Toch zal ik het tijdens de West atheletics, op 13 juni in Brussel, nog wel proberen. Het is stom dat ik me teveel heb gericht op bondscoach Bob Boverman" , aldus Dirks. "Bo verman heeft steeds de verwach ting uitgesproken dat ook een tijd van in de 2.12 voldoende zou zijn voor kwalificatie."

Directeur Arie Kauffman van de KNAU over de NOCbeslissing. "On begrijpelijk. Wij hadden alle vertrou wen in beide kandidaten. Van Schuppen heeft de limiet gehaald en had de komende weken in ande re wedstrijden kunnen aantonen dat ze voldoende hersteld is. Ik weet nog niet of we nadere stappen gaan ondernemen, we wachten eerst de schriftelijke argumentatie van het NOC af."

De voordrachten van de roeibond werden allemaal overgenomen door het NOC, zowel de genomineerde boten als de potentiele kandidaten. Het gaat om de vrouwen dubbelvier (Harriet van Ettekoven, Anita Meiland, Marjan Pentenga en Laurien Vermulst), de vrouwen dubbeltwee (Rita de Jong en Jose de Groot), de mannen dubbeltwee (Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle), de mannen dubbelvier (Rutger Arisz, Ronald Florijn, Koos Maasdijk en Hans Kelderman), de mannen vier zonder (Sven Schwarz, Jaap Krijtenburg, Niels van der Zwan en Bart Peters), de mannen twee zonder (George van Iwaarden en Kai Compagner).

Tot de Olympische deelnemers behoort ook skiffeur Frans Gobel, over wie na de Hugelregatta van afgelopen weekeinde in Essen nog enige onzekerheid bestond. Gobel is tweevoudig wereldkampioen bij de lichte roeiers. Alleen de zware skiffeurs varen Olympisch.

Met de eveneens aangewezen handboogschutters Van Rozendaal, Verstegen en Van Dijck (vrouwen) en Verstegen, Vogels en Camps (mannen) bestaat de Nederlandse Olympische familie nu uit 129 zekere leden: 32 hockeyers, 24 volleyballers, 21 roeiers, dertien waterpoloers, tien judoka's, zes handboogschutters, zes tennissers, vijf boksers, vier atleten, drie badmintonsters, drie tafeltennissers, een kanovaarder en een turnster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden