NOC-NSF vindt chef de mission, maar loost directeur sport

Op weg naar de Winterspelen in 2010 maakt NOC-NSF slagzij. Weliswaar is er een nieuwe chef de mission, de directeur sport is ontslagen.

Binnen een maand is NOC-NSF de leiding van haar topsportafdeling kwijt. Nadat vorige maand technisch directeur Charles van Commenée koos voor een carrière in Groot-Brittannië, verdween gisteren Marcel Sturkenboom als directeur sport van het toneel. In de schaduw van dit nieuws werd bekend dat Henk Gemser is benoemd tot chef de mission voor de Winterspelen van 2010 in Vancouver. Op dit slagvaardige optreden van de stuurloos geraakte koepel werd verheugd gereageerd in schaatskringen, de voornaamste leverancier van olympische deelnemers.

Vanuit de KNSB en de professionele schaatsploegen was aangedrongen op een snelle invulling van de vacature die Van Commenée achterliet. Gemser (68) was binnen het schaatsen een gezichtsbepalende coach, die als zodanig de Spelen van 1988, 1994 en 1998 meemaakte. Als bestuurslid van NOC-NSF volgde hij het schaatsen op de voet.

De vreugde over die oplossing weegt niet op tegen de problemen waarop NOC-NSF is gestuit. De belangrijkste beleidsbepalers op het gebied van topsport zijn verdwenen in een fase waarop de evaluatie van de Spelen van Peking in een afrondende fase is en het beleid voor Londen 2012 moet worden bepaald.

Van Commenée bedong bij zijn nieuwe werkgever, UK Athletics, dat hij tot 1 januari in dienst van NOC-NSF kon blijven om lopende zaken af te ronden. Daarvan is in het geval van Sturkenboom geen sprake. NOC-NSF maakte gisteren in een persmededeling van één regel bekend dat hij niet langer directeur sport is.

Op de berichten dat Sturkenboom (54) met onmiddelijke ingang ontslagen zou zijn, volgde geen toelichting. Het bestuur van NOC-NSF heeft Sturkenboom gevraagd beschikbaar te blijven als adviseur ter afronding van de eerste fase van het Olympisch Plan 2028. Hij was de drijvende kracht achter een eventuele kandidaatstelling van Nederland voor de Spelen van 2028. Daarover zou NOC-NSF volgende maand nader berichten.

Reden van de breuk zou een onwerkbare werksituatie zijn, ook voor het personeel van het NOC-NSF-bureau. Dit als gevolg van een structureel meningsverschil over het beleid tussen Sturkenboom en algemeen directeur Theo Fledderus. Sturkenboom, die vijftien jaar in dienst was van NOC-NSF en sinds 2004 als directeur sport, was verrast door de ontwikkelingen, maar wilde niet inhoudelijk reageren. In een verklaring schrijft hij dat er binnen NOC-NSF op alle niveaus veel moet worden aangepakt en verbeterd. Daarbij gaat het ook om aandachtspunten die niet op zijn beleidsterrein lagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden