NOC-NSF stuurt beleid atletiekunie

De kilheid binnen de arena staat in schril contrast met het kleine, laaiende vuur van enthousiasme daarbuiten. Zelden heeft de Nederlandse atletiek er zo slecht voorgestaan. De uitdaging om vanuit die positie iets te laten bloeien, kan een mooie zijn. Maar het vergt nogal wat om die al zo lang neerwaarts gerichte spiraal te doorbreken.

Rob Velthuis

Nieuwe initiatieven zullen dan ook met argusogen worden gevolgd, zo niet met scepsis. Want kenmerk het beleid van de KNAU zich de afgelopen zeventien jaar niet door talloze koerswijzigingen die slechts tot afbraak leidden? Al die tijd had Arie Kauffman het roer in handen. Onder zijn directeurschap worden nu weer nieuwe paden verkend.

Toen Kauffman na de Spelen van Los Angeles de gevierde Herman Buuts opvolgde, was Nederland in elk geval een gevreesd indoorbolwerk. De fraaie hal die op basis van grote sportieve successen in Den Haag werd gebouwd, is echter niet meer.

Voor de NK wordt naar Gent uitgeweken. Waar zaterdag weer de kans werd gemist het evenement door een tweestrijd met Belgie meer niveau te geven. Het totaal van de drie atleten (Koers, Som en Goossens) dat zich voor de WK heeft geplaatst, is een ongekend dieptepunt. Het kan daarbij geen toeval zijn dat gisteren het laatste Nederlandse wereldrecord (Elly van Hulst, 3000 meter) sneuvelde.

Toch was in Gent sprake van hoopvolle verwachtingen. Of is verlangen een beter woord? Op de vraag aan de nieuwe technisch directeur Henk Kort hoe het is om voor je eerste NK naar België te moeten reizen, gaf hij wijselijk geen antwoord. Liever sprak hij over de plannen met zijn net aangestelde coördinatoren en de wijze waarop NOC-NSF 'zijn' beleid ,,met vele miljoenen'' wil steunen.

De medaille-oogst in Sydney was overvloedig. De wijze waarop de moeder der sporten daarbij achter bleef, werd als beschamend ervaren. Waar bij andere sporten in de budgetten zou zijn gesnoeid, omarmt NOC-NSF daarom nieuwe initiatieven binnen de KNAU. Die niet toevallig voor een groot deel zijn gekopieerd bij de bejubelde schaats- en zwemschool.

Steunen van regionale centra waar alle steun en faciliteiten voor atleten voorhanden zijn; bundeling en vasthouden van kennis, het stokpaardje van NOC's technische baas Alberda, en ontwikkeling en herkenning van talent. Dat beleid moet worden vormgegeven door de coördinatoren Peter Verlooy (explosieve looponderdelen en technische nummers), Honoré Hoedt (resterende loopnummers baan) en Gerard Nijboer (wegatletiek en cross).

Verlooy (Patrick van Balkom) en Hoedt (Bram Som) zullen hun functie als trainer afbouwen, al is niet duidelijk hoe en op welke termijn. Ook is (nog) niet omschreven hoe de dubbelfunctie moet worden voorkomen op delicate momenten: als een van hun pupillen een twijfelgeval is bij selectie voor een groot toernooi.

Kort houdt in die gevallen vast aan het goede in de mens, waar in de topsport veelal egocentrisch wordt gedacht. Zijn adagium ,,wij hebben het over mogelijkheden, niet over moeilijkheden'', zou hij graag op een wc-tegeltje gedrukt zien. Dat doet het ergste vrezen in de van oudsher zo diverse en verdeelde wereld van de atletiek.

Ook al is de toegenomen bereidheid tot samenwerken waarover Kort spreekt evident. ,,Je ziet in Nederland steeds meer centra verschijnen waar topatleten terecht kunnen. Steeds meer mensen gaan op dezelfde wijze denken, geven openheid in hun programma's en willen samenwerken.

Of dat een kwestie is van 'willen', is de vraag. Nijboer ziet vooral 'noodzaak' als drijfveer. ,,Zoals het noodzaak is dit NK samen met de Belgen te houden. Als je de bezetting van sommige onderdelen ziet, is dat aan aanfluiting.''

Nijboer besloot pas vorige week zijn contract te verlengen, toen er duidelijkheid was over beleid en opvulling van vacatures. In zijn hoedanigheid van coordinator wegatletiek werkte hij al nauw samen met Hoedt in het project body-of-knowledge marathon. Iets dergelijk zou ook voor de baanatletiek van de grond moeten komen.

Nijboer: ,,Marti ten Kate (oud-marathonloper, red) heeft voor ons al zijn trainingsgegevens ingevoerd. En is op basis van die gegevens tot de conclusie gekomen dat hij lang niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. Met het talent dat Nederland op de middenlange afstanden heeft gehad, is een schat aan informatie voorhanden.''

Hoedt pleit voor een digitaal trainingscentrum, een variant van de databank waarvoor Jos Hermens begin jaren tachtig al pleitte. ,,Ik wilde graag het logboek van Ellen van Langen inzien en ik bleek de eerste die daar in acht jaar om vroeg'', aldus Hoedt. ,,Ik geloof heilig in systematiek. Leg alles vast en je ziet waarom het met iemand goed of fout is gegaan. Op basis van die gegevens kan je atleten helpen. Ik zie dat er nog veel niet goed is geregeld. Een geweldig alleen talent is niet genoeg, je hebt ook een perfect begeleidingstraject nodig waarin je niets laat liggen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden