NOC-NSF snapt nieuw kabinet wel

'Over Olympische Spelen in Nederland kunnen we het ook later nog hebben'

De politiek is altijd verder geweest met het plan om de Olympische Spelen naar Nederland te halen dan de sport. Vandaar dat door NOC-NSF bijna schouderophalend voorbij werd gegaan aan de beslissing van VVD en PvdA om wegens te grote financiële risico's af te zien van een olympische kandidatuur.

Er verscheen gisteren zelfs een persbericht waarin gewag werd gemaakt van 'grote tevredenheid met het regeerakkoord van VVD en PvdA'. Daarin worden 114 woorden gewijd aan vooral het versterken van de maatschappelijke positie van sport. De ambitie om de Nederlandse sport op olympisch niveau te brengen blijft daarbij onderschreven, 'zonder de Olympische Spelen naar Nederland te willen halen'.

In het regeerakkoord is de ambitie om tot de beste tien topsportlanden van de wereld te behoren - door het vorige kabinet omarmd - niet terug te vinden. Duidelijk is dat de overheid voortgaat op een al ingeslagen weg: sport aanwenden om problemen op gebied van integratie en bewegingsarmoede aan te pakken. Ook wordt gestreefd naar meer gymlesuren per week op de basischool.

Hoe hierin de topsport een plaats krijgt is onduidelijk. Juist Olympisch Plan 2028 was in 2005 in het leven geroepen om daaraan structuur en financiële armslag te geven. De ontwikkeling van top- en breedtesport zouden hand in hand moeten gaan.

Dat Nederland zich dreigde te vertillen aan een daadwerkelijke kandidaatstelling voor Olympische Spelen is van begin af aan duidelijk geweest. Het is al amper mogelijk om een financiële basis te vinden voor het houden van kleinere internationale kampioenschappen. De begroting van een WK turnen werd ternauwernood rond gekregen en het voornemen de WK zwemmen kortebaan in Eindhoven te houden is door uitblijven van overheidssteun ondermijnd. Toch is NOC-NSF blij dat in het akkoord 'het belang van het in Nederland organiseren van topsportevenementen expliciet wordt genoemd'.

Daarbij is alle begrip voor het afzien van Olympische Spelen. 'NOC-NSF snapt dat het komende kabinet gezien de economische situatie en het huidige draagvlak het nu niet meer over het binnenhalen van de Olympische Spelen wil hebben. Dat hoeft ook niet, daar is het later in dit decennium nog vroeg genoeg voor.'

De beslissing van VVD en PvdA was welbeschouwd ook een kwestie van ver voor de beurt spreken. Toen in 2005 Olympisch Plan 2028 in het leven werd geroepen, was dat om een hoogwaardig sportklimaat in Nederland te creëren. Pas als dat er zou zijn, kon voor 2021 een kandidatuur voor de Spelen van 2028 worden overwogen. Die discussie zou pas is 2016 worden gevoerd.

Den Haag was daar al meteen mee bezig, tot grote ergernis van toenmalig technisch directeur van NOC-NSF Charles van Commenée. Het vorige kabinet wilde dat de sport dit jaar al voor een kandidaatstad, Amsterdam of Rotterdam, zou kiezen.

Door nu ondubbelzinnig die eigen voortvarendheid weg te blazen, schept het kabinet weliswaar duidelijkheid. Maar met het verdwijnen van een duidelijk doel is het olympisch vuur geblust. Het streven om op de lange termijn de Spelen binnen de landsgrenzen te halen, was het bindmiddel om tot een beter sportklimaat te komen.

"Door de Nederlandse sport in een olympisch perspectief te plaatsen, kan sport ontwikkelingen versnellen en nieuwe samenwerkingsvormen creëren", zo zei het bestuur van NOC-NSF in 2006. Nu dat perspectief is weggevallen, heeft de overheid de sport een belangrijk onderhandelingswapen ontnomen. De steun voor (top-)sport zal in het huidige economische klimaat eerder verbaal dan financieel zijn, zo mag NOC-NSF vrezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden