NOC-NSF moet machtspositie opgeven

NOC-NSF moet zich vanwege de snel veranderende ontwikkelingen binnen de sport aanpassen aan nieuwe verhoudingen.

Het is onvermijdelijk dat de sportkoepel andere partijen meer ruimte gunt. Dat zegt Marcel Sturkenboom vandaag in een interview met Sport Knowhow XL (www.skxl.nl), een digitaal informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt. De oud-directeur van NOC-NSF pleit ook voor een nieuw bestuursmodel, met een raad van bestuur aangevoerd door een betaalde voorzitter.

Sturkenboom werd vorig jaar oktober bij NOC-NSF na een dienstverband van vijftien jaar onverwacht ontslagen als directeur Sport. Dat was het gevolg van een interne machtsstrijd, waarover de sportkoepel naar buiten toe nooit opening van zaken heeft gegeven.

In de periode waarin Sturkenboom zijn stempel drukte op het (top)sportbeleid in Nederland, werd de sportkoepel regelmatig verweten te veel macht uit te oefenen. NOC-NSF is voor de diverse bonden zowel beleidsbepaler als verdeler van tientallen miljoenen euro’s, die van sponsors, lotto en overheden afkomstig zijn.

Sturkenboom, die per 1 april directeur wordt van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo), vindt nu dat NOC-NSF zich op haar basistaken moet concentreren. „De onderlinge afhankelijkheid tussen sportbonden en NOC-NSF –veroorzaakt door te veel dubbele rollen– moet echt weg”, meent Sturkenboom.

„Nieuwe spelers, zoals op commerciële basis opererende sportbedrijven, lokale overheden, onderwijsinstellingen, NISB (Nederlands Instituut Sport en Bewegen, red.) en fitnessorganisaties vragen op basis van hun rol en investeringen om ruimte en zeggenschap. NOC-NSF zal zich moeten concentreren op haar core-business –sportontwikkeling en topsport– en vorm moeten geven aan het proces van professionalisering.”

Volgens Sturkenboom wordt topsport steeds meer door andere organisaties georganiseerd en kiezen topsporters in toenemende mate een eigen weg. „Belangrijke delen van de veranderende wereld van sport, bewegen en de werkelijke merites van het Olympisch Plan 2028 (waarvan Sturkenboom de initiatiefnemer was, red.) worden geïnitieerd door anderen. Een nieuw platform waarin aan die nieuwe verhoudingen recht wordt gedaan, is niet alleen logisch, maar ook noodzakelijk voor de voortgang.” Sturkenboom is met NOC-NSF in onderhandeling over zijn rol in het Olympisch Plan 2028.

Een nieuw bestuursmodel kan volgens de oud-directeur voorkomen dat de organisatie (samenwerking bestuur en directie) slecht functioneert, zoals in het verleden eerder regel dan uitzondering was. Het pleidooi voor een betaalde voorzitter is niet nieuw.

Het leiden van een organisatie als NOC-NSF kan slechts geschieden door een beroepskracht, of door iemand die veel vrije tijd heeft. Hans Blankert, voorganger van de huidige voorzitter Erica Terpstra, struikelde zelfs als gepensioneerde over het grote tijdsbeslag. Terpstra, als oud- politica op wachtgeld, heeft er meer dan een volledige baan aan.

Sturkenboom: „Ik ben voorstander van een ’echte’ Raad van Bestuur met aan het hoofd een voorzitter die door de leden van NOC-NSF is gekozen en het boegbeeld is voor de sport. Deze voorzitter wordt de eerste formeel betaalde bestuurder bij NOC-NSF in de geschiedenis. De overige door de leden gekozen bestuurders functioneren dan als Raad van Toezicht, dus op afstand.”

„De leden van deze Raad van Toezicht stellen samen met de bestuursvoorzitter het tweede lid van de Raad van Bestuur aan. Deze tweede bestuurder –feitelijk de ’oude’ algemeen directeur– krijgt ’beleid’ en ’organisatie’ in zijn portefeuille. Dit bestuursmodel wordt min of meer toegepast door de ANWB, VNO-NCW en de FNV. Daar zou NOC-NSF leentjebuur kunnen gaan spelen”, vindt Sturkenboom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden