Update

NOC*NSF geeft organisatie Europese Spelen 2019 terug

Beeld ap

NOC*NSF ziet af van de organisatie van de Europese Spelen in 2019 in Nederland. De sportkoepel heeft dat besluit woensdag genomen nadat de overheden hadden bekendgemaakt het sportevenement niet financieel te ondersteunen met 57,5 miljoen euro. Voor NOC*NSF was financiële dekking door Rijk, provincies en steden een absolute voorwaarde om de Spelen over vier jaar in Nederland te houden.

De sportkoepel reageerde zeer teleurgesteld op het bericht uit Den Haag dat er geen geld beschikbaar komt voor het organiseren van het sportspektakel, dat dit jaar zijn eerste editie beleeft in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Komende vrijdag is de openingsceremonie. ,,NOC*NSF begrijpt dit besluit van de overheden niet en ziet dit als een gebrek aan visie op de toekomst van de grote sportevenementen'', liet de koepel weten in een persbericht.

De sportbonden gingen eind april akkoord met de plannen om het grootschalige sportevenement naar Nederland te halen. Het toernooi zou verspreid over vijf provincies en negen steden in bestaande stadions en sporthallen worden gehouden. Van een dure openingsceremonie zou geen sprake zijn en in een centraal atletendorp was ook niet voorzien. Het Europees Olympisch Comité zag de opzet als een voorbeeld voor de toekomst en wees de Spelen toe aan Nederland.

Met pijn in het hart geeft de koepel nu de organisatie terug. Voorzitter André Bolhuis gaf al op de ledenvergadering in april aan dat financiële steun van de overheden onmisbaar was. Zou die er niet komen, dan kon het plan niet doorgaan. Voor de totale organisatie was 125 miljoen euro begroot.

Onverantwoord
De Nederlandse overheid heeft geen geld over voor de Europese Spelen in 2019 in Nederland. ,,Het zou onverantwoord zijn om gezamenlijk 57,5 miljoen euro uit te trekken voor de Europese Spelen in 2019'', staat in een gezamenlijke verklaring van het kabinet, provincies en gemeenten.

Het bedrag legt een te groot beslag op de schaarse middelen van de overheden. Bovendien is er twijfel over het topsportgehalte van de Europese Spelen, aldus de verklaring.

Voor de organisatie van het omvangrijke sportevenement had het NOC*NSF 125 miljoen euro begroot. Dat geld moest komen van de overheden en het bedrijfsleven. De sportbonden bedongen tijdens de algemene ledenvergadering dat zij geen financiële bijdrage zouden leveren.

De eerste Europese Spelen beginnen vrijdag in Bakoe. Nederland is er met 119 sporters vertegenwoordigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden