Nobelprijswinnaar John Nash, inspirator 'A Beautiful Mind', overleden

Wiskundige John Nash werd 86 jaar. Beeld EPA
Wiskundige John Nash werd 86 jaar.Beeld EPA

De wereldberoemde wiskundige John Nash, wiens leven de inspiratie vormde voor de Hollywoodfilm A Beautiful Mind, is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Ook zijn vrouw Alicia overleefde het ongeluk niet. Nash was vooral bekend vanwege zijn speltheorieën, waarvoor hij in 1994 de Nobelprijs voor de economie ontving.

Nash werd beroemd met het zogeheten Nash-evenwicht. Dit idee leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de speltheorie, een tak van de wiskunde waarin het nemen van beslissingen centraal staat. Het Nash-evenwicht beschrijft de situatie waarin het voor alle partijen in een spel of conflict het beste is om vast te houden aan de gekozen strategie - zolang de ander dat ook doet.

De wiskundige worstelde een groot deel van zijn leven met schizofrenie, een ziekte die pas aan het licht kwam toen hij de dertig net was gepasseerd. Nash kwam de ziekte in de loop van de jaren tachtig redelijk te boven, maar had een groot deel van zijn productieve jaren tegen die tijd verloren zien gaan.

Inspiratie voor een Hollywoodfilm
De met een Oscar bekroonde film A Beautiful Mind uit 2001, met acteur Russell Crowe in de hoofdrol, was geïnspireerd op het leven van de wiskundige en zijn strijd met schizofrenie. Hoewel de film losjes op zijn leven was gebaseerd, was Nash er niet blij mee. Volgens hem had de film de waanideeën die hij beleefde niet op een juiste manier laten zien.

Nash had tevens een zoon, bij wie ook schizofrenie was vastgesteld. Samen met zijn vrouw zette Nash zich sindsdien is voor een betere geestelijke gezondheidszorg.

'Twee reuzen van de twintigste eeuw'
Nash werd naast de wiskundige Louis Nirenberg gezien als een van de "twee reuzen van de twintigste eeuw" op het gebied van wiskunde. Op 25 maart van dit jaar ontvingen hij en Nirenberg de prestigieuze Abelprijs, de wiskundige tegenhanger van de Nobelprijs.

"John's uitzonderlijke prestaties en baanbrekende werk in de speltheorie hebben verschillende generaties wiskundigen, economen en wetenschappers geïnspireerd en beïnvloed in hun werk", liet de president van Princeton University Christopher Eisgruber in een verklaring weten.

Nash en zijn vrouw reden in een taxi toen de chauffeur de controle over het stuur verloor en tegen de vangrail aanreed. Volgens de politie van New Jersey had het stel geen autogordels om waardoor ze uit de auto werden geslingerd. De taxichauffeur heeft het ongeluk overleefd en is met lichte verwondingen in een lokaal ziekenhuis opgenomen. John en Alicia Nash overleden ter plaatse, aldus de politie. John Nash was 86 jaar oud, zijn vrouw Alicia 82.

Acteur Russell Crowe speelde een op Nash geïnspireerd personage in A Beautiful Mind. Beeld getty
Acteur Russell Crowe speelde een op Nash geïnspireerd personage in A Beautiful Mind.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden