Nobelprijs voor economie naar Amerikanen Nordhaus en Romer

William D. Nordhaus (links) and Paul Romer, winnaars van de Nobelprijs voor economie.Beeld REUTERS

De Amerikanen Paul Romer en William Nordhaus krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de economie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag in Stockholm bekendgemaakt. 

Nordhaus krijgt de prestigieuze onderscheiding voor zijn onderzoek naar  klimaatverandering en Romer voor onderzoek naar de verbanden tussen innovatie en economische ontwikkeling.

De 77-jarige William Nordhaus, verbonden aan de Universiteit van Yale, heeft als eerste een wiskundig model ontwikkeld dat de invloed die de economie en het klimaat op elkaar hebben in beeld bracht. Nordhaus is een groot voorstander van een wereldwijde belasting op CO2. In zijn onderzoek betoogt Nordhaus dat een mondiaal uniform systeem van heffingen op de uitstoot van broeikasgassen het beste middel is tegen klimaatverandering. Zijn model wordt, volgens het Nobelcomité, nu breed gebruikt om de gevolgen van klimaatbeleid te onderzoeken.

Het eerbewijs komt op een cruciaal moment. Maandag maakte het wereldklimaatpanel IPCC in een alarmerend tussenrapport bekend dat alleen ‘snelle, verreikende en ongekende veranderingen in alle onderdelen van de samenleving’ de opwarming van de aarde nog enigszins kan beteugelen.

De andere winnaar, Paul Romer van de New York University Stern School of Business en voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank, onderzocht hoe economische groei op de lange termijn baat heeft bij de nieuwe ideeën. Hij toonde aan hoe het tempo van economische ontwikkelingen mede afhangt van de bereidheid van bedrijven en overheden om te innoveren. 

De Nobelprijs kwam voor de 62-jarige Romer als verrassing. "Ik had twee gemiste oproepen en dacht dat het om spam ging", zei hij in een eerste, telefonische reactie. Gevraagd naar actie tegen klimaatverandering zei hij dat "het zeker mogelijk is" voor mensen om minder koolstof uit te stoten. "Als we eenmaal beginnen minder uit te stoten, zullen we zien dat het niet zo moeilijk is als we vooraf hadden gedacht."

Niet onomstreden

De rol van Romer bij de Wereldbank was overigens niet onomstreden. In januari trad hij af wegens aanvaringen over manier waarop het instituut rapporten opstelt. Romer vond dat de Wereldbank teveel jargon gebruikte. Die kritiek viel niet zo goed. 

De Nobelprijs voor de economie behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. De laureaten winnen dit jaar samen 9 miljoen Zweedse kroon, dat is 860.700 euro.

Lees ook:

Terecht dat strijders tegen seksuele oorlogsmisdaden de Nobelprijs voor de Vrede hebben gewonnen

Verkrachting is een van de meest verschrikkelijke wapens die in oorlogssituaties gebruikt worden door de strijdende partijen, een wapen dat helaas veelvuldig wordt ingezet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden