Nobelprijs voor de vrede voor 'saaie' compromissen

EU-leiders nemen prijs in ontvangst

GIJS MOES | BRUSSEL

'Saaie politiek' is slechts een kleine prijs die je betaalt voor de vrede die de Europese eenwording heeft gebracht. Dat zei voorzitter Herman Van Rompuy gisteren in Oslo bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede aan de EU.

Van Rompuy onthulde 'Europa's geheime wapen': 'eindeloze onderhandelingen' die leiden tot een 'eeuwigdurend vredesproces'. "Europa heeft de kunst van het compromis geperfectioneerd." Maar Van Rompuy wees ook op de oorlogen in voormalig Joegoslavië, zo'n twintig jaar geleden. "Oorlog in Europa is wel ondenkbaar maar niet onmogelijk geworden. Daarom zijn we hier bijeen. Europa moet haar belofte van vrede nakomen."

De prijs werd in ontvangst genomen door drie heren: naast Van Rompuy de voorzitters van de Europese Commissie en het Europarlement, José Manuel Barroso en Martin Schulz. Barroso koppelde de prijs aan de strijd tegen de eurocrisis. "Nu is een van de zichtbaarste symbolen van onze eenheid in onze handen: de euro, de munteenheid van onze EU. Wij zullen hem verdedigen."

Veel Europese regeringsleiders waren aanwezig, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte. Rutte zei tegen Noorse media dat de Nobelprijs voor hem niet alleen een moment is om terug te kijken, maar ook een aansporing om de huidige problemen in de EU grondig aan te pakken.

Het Nobelcomité kende de prijs toe vanwege de rol die de EU heeft gespeeld in het bevorderen van de vrede en de mensenrechten, na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Het comité kreeg kritiek voor de toekenning van Amnesty International, dat waarschuwde voor de opkomst van vreemdelingenhaat en intolerantie in Europa. Drie voormalige winnaars, onder wie de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, schreven in een brief dat de EU niet handelt in overeenstemming met de waarden waar de prijs voor staat. De EU vertrouwt in het buitenlands beleid immers ook op militaire kracht. Het geldbedrag van 930.000 euro dat aan de prijs is verbonden, heeft de unie bestemd voor projecten voor kinderen in oorlogsgebieden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden