Nobelprijs voor de vrede: dit zijn de kanshebbers

De Nobelprijs voor de vrede. Beeld epa
De Nobelprijs voor de vrede.Beeld epa

De Nobelprijs voor de vrede wordt vandaag toegekend. Een overzicht van kandidaten voor de prestigieuze prijs, met speciale aandacht voor actieve politici.

Wordt het iemand die in de praktijk vuile handen maakt voor de vrede, of toch weer een organisatie die zich al vele jaren inzet voor de mensheid? Velen worden genoemd als mogelijke winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, die vandaag in Oslo wordt toegekend, maar gedoodverfde kandidaten zijn er niet.

De vredesprijs krijgt dit jaar nog meer aandacht dan andere jaren. De Nobelprijs voor de literatuur, die gewoonlijk veel belangstelling trekt, wordt niet toegekend vanwege een schandaal rond seksueel wangedrag binnen de Zweedse Academie. Daarmee blijft de vredesprijs over als enige niet-wetenschappelijke onderscheiding door een Nobelcomité.

Actieve politici die voor een doorbraak hebben gezorgd in internationale conflicten en zo de vrede dienen, zijn de laatste jaren wat onderbelicht gebleven. Vaak wonnen organisaties die zich inzetten voor ontwapening of democratie, of ging de prijs naar mensen die de rechten van vrouwen en kinderen verdedigen of tegen onderdrukking strijden. Dit jaar wordt onder meer het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties genoemd.

De laatste laureaat die als politicus een conflict beslechtte, was president Santos van Colombia. Hij kreeg de prijs in 2016 nadat hij een einde had gemaakt aan de al decennia slepende burgeroorlog met de guerillabeweging Farc. Andere politici die de Nobelprijs de afgelopen jaren wonnen, onder wie de Nigeriaanse president Johnson Sirleaf en haar Amerikaanse collega Obama, werden vooral beloond voor hun hoogstaande opvattingen.

Welke personen komen nu in aanmerking?

Donald Trump en Kim Jong-un

De Amerikaanse president vindt zelf dat hij de Nobelprijs wel verdient. Naar eigen zeggen heeft hij eigenhandig een kernoorlog met Noord-Korea afgewend. Onlangs verklaarde hij nog zijn liefde aan de Noord-Koreaanse leider, die hem mooie brieven stuurt. Brieven sturen is ook volgens het Nobelcomité ongetwijfeld beter dan raketten afschieten.

Maar er zijn grote bezwaren tegen deze kandidaten. Kim is nog altijd de grootste schender van mensenrechten die vrij rondloopt en Trump heeft eerst zelf de spanning met Noord-Korea flink opgeklopt. Concrete afspraken over ontwapening zijn er ook nog niet gemaakt. Mocht er een echt vredesverdrag komen, inclusief vernietiging van kernwapens, dan ligt de prijs misschien volgend jaar klaar.

Abiy Ahmed

De premier van Ethiopië kan wel een grote doorbraak op zijn naam schrijven. Hij sloot vrede met het buurland Eritrea, waarmee Ethiopië achttien jaar na het einde van de oorlogshandelingen nog altijd in conflict was. In eigen land liet hij vele duizenden politieke gevangenen vrij, verminderde hij de repressie en probeerde hij etnische tegenstellingen te overbruggen. Maar dat laatste stuit nog op problemen.

Abiy Ahmed Beeld EPA
Abiy AhmedBeeld EPA

Nadia Murad

Als Jezidi-vrouw die zelf slachtoffer was van seksueel geweld, heeft Murad zich actief ingezet om andere vrouwen dit lot te besparen. Ze reist de wereld rond om aandacht te vragen voor het misbruik van vrouwen door Islamitische Staat. Murad strijdt voor het vervolgen van IS-aanhangers en van seksueel geweld als wapen in de oorlog.

Nadia Murad Beeld EPA
Nadia MuradBeeld EPA

Moon Jae-in

De president van Zuid-Korea is een iets veiliger kandidaat dan Kim en Trump. Moon heeft zich onvermoeibaar ingezet voor ontspanning met de noorderburen. Hij bood een opening door Noord-Koreaanse vertegenwoordigers uit te nodigen bij de Olympische Winterspelen, hij stapte met Kim over de zwaar bewaakte grens tussen hun twee landen en hij reisde zelfs voor enkele dagen naar Pyongyang. Maar ook voor Moon geldt dat die vrede tussen de Korea’s nog geen werkelijkheid is.

Moon Jae-in Beeld *
Moon Jae-inBeeld *

Lees ook

Op de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede is altijd wel iets aan te merken

De Nobelprijs voor de vrede kent winnaars die later van hun voetstuk vielen.

En de Nobelprijs voor de vrede gaat... niet naar Donald Trump

Nobelcomité-directeur Olav Njolstad vertelde aan de Noorse nieuwszender NRK dat Donald Trump een van de honderden genomineerden was - maar dat de handtekening onder diens nominatie hoogstwaarschijnlijk is vervalst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden