Tabblad

Noa Jansma (20) zet nafluiters te kijk

Mannen die Noa nafloten poseren soms maar al te graag. Beeld Instagram
Mannen die Noa nafloten poseren soms maar al te graag.Beeld Instagram

Wie volgen we deze week op sociale media? Noa Jansma post foto's van mannen die haar nafloten. Uit protest.

Joost van Velzen

-"Hey, meisje! Waar ga je naartoe?"

- "Naar huis."

- "Mogen we mee? Waar woon je? Denk dat wij wel leuke dingen samen kunnen doen."

Zo gaat het heel vaak als Noa Jansma (20) zich op straat begeeft. Dan roepen jongens en mannen haar na, of ze fluiten of sissen, meestal vanuit een auto. Een cat call heet dat in Algemeen Beschaafd Slang: het toevoegen van een seksistische opmerking aan een passerend meisje, al dan niet gepaard gaand met gefluit.

Jansma is dat zó zat dat ze voorlopig iedere man die haar naroept fotografeert en pontificaal op Instagram zet. Op @dearcatcallers staan inmiddels 23 foto's van een wat droevig kijkende Noa met daarachter de mannen die haar zojuist hebben uitgefloten. De mannen kijken op bijna alle foto's wél blij.

Maar veel kijkers zullen denken 'goh, wat een zielige mannen'.

En dat is net waar het Jansma om te doen is.

Tekst loopt door onder de foto.

Omgekeerde machtsverhouding

“Door een selfie te maken, staan de objectiveerder en het geobjectiveerde samen in een compositie. Ik, het object, sta voor de catcaller en representeer daarmee de omgekeerde machtsverhouding die door dit project tot stand wordt gebracht", stelt Jansma in een verklaring op haar Instagrampagina.

Inmiddels heeft @dearcatcallers zo'n 4500 volgers, die de foto's over het algemeen met instemmend commentaar begroeten: 'Wat jij doet is zo belangrijk. Dank je', schrijft ljv181.

Een enkeling ziet geen probleem in het cat callen : 'Weet je, het schijnt in Zuid-Amerika bijna als een belediging opgevat te worden door de dames als je ze niét toeroept', schrijft elladerijke.

Jansma zelf vindt het ook ingewikkeld, zegt ze tegen de website Redpers: “Er zit een dunne lijn tussen een seksistische opmerking en een compliment. Soms doet iemand een volledige bodyscan en likt hij met zijn tong over zijn lippen. Maar vaker is het moeilijker in te schatten wanneer ik een foto moet maken en wanneer niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden