No, go to Utrecht!

WIM BOEVINK

Veel wordt er in Amsterdam gejammerd over de vloed aan toeristen, die tot een congestie van de binnenstad voert; de stad doet zijn bijnaam als Venetië van het noorden eer aan. In Venetië worden de mensen zo gek van het geluid van rolkoffers over het middeleeuws plaveisel, dat ze hun zegeningen in zo'n gebeeldhouwde stad te mogen wonen helemaal dreigen te vergeten.

In Amsterdam-Centrum zitten restaurants en terrassen vol en blokkeren toeristen trottoirs en fietspaden en ik moet hier even aan het hoge tempo van New York denken, waar er ook voor toeristen niets anders op zit dan op de trottoirs mee te rennen met de stroom, op straffe van grove verwensingen.

When in Rome, do as the Romans do.

In de luwte van de wereldsteden ligt het kleine Trajectum, dat Romeinse fort dat is verdwenen en uitgegroeid tot de stad Utrecht. Het is een mooie, overzichtelijke stad met een door een groensingel omgeven historisch centrum en aardige negentiende-eeuwse wijken daarbuiten. Een stad met een hoog aangeschreven universiteit en hogeschool en met studenten die als ze klaar zijn nog best in Utrecht willen blijven om er iets hips en innovatiefs op te zetten.

Het is er kalm en georganiseerd, zelfs op drukke dagen, en iedereen rinkelbelt vrolijk rond op zijn oude fiets. Veel is er niet loos, er is een zacht snurkend kunstmuseum, een museum voor Nijn en aanbiddende Japanners, en iets met draaiorgels en pierementen. Het meeste gedoe is er om het nieuwe grote muziekcentrum, vanwege een geluidslekkende zaal en vanwege klachten van andere zaalbeheerders dat dit monster de binnenstad leegzuigt.

Maar hoewel er verder best tevredenheid heerst en ik bijna altijd op een vaste plek in de binnenstad mijn fiets kan stallen aan een hek bij de Stadhuisbrug en in het café of in de bibliotheek moeiteloos een tafeltje vind, willen de stadsbestuurders natuurlijk hogerop en verder. Er moet meer reuring en dynamiek in de stad en Utrecht moet gepromoot.

Dat lukt goed; de start van de Tour bracht natuurlijk veel publiciteit maar al eerder begonnen internationale reisgidsen op de aantrekkelijkheid van de stad te wijzen en recentelijk prezen publicaties in de Belgische krant De Morgen, het Britse magazine The New Economy en de Britse krant Daily Mail de stad de hemel in als 'een van de beste steden ter wereld om in te leven' (The New Economy) en 'een levendige, hippe stad waar je je meteen thuisvoelt' (De Morgen). Daily Mail plaatste er zelfs foto's bij van Trier en Lissabon om de stad nog mooier te laten lijken.

In Amsterdam begonnen grachtengordeldieren op Twitter al te roepen dat de toeristen toch vooral naar Utrecht moesten. No, go to Utrecht! They have canals too and the people are more friendly. Better food too. (Georgina Verbaan) Terwijl in Utrecht mensen voor hun rust begonnen te vrezen. Dear tourists! There's nothing to see and do in Utrecht, people die of boredom here, please stay in Amsterdam. (Japke-D.Bouma)

Gisteren scheen de decemberzon op de Oudegracht, de eerbiedwaardige Domtoren glansde, en ik deed wat toeristen doen: een rondvaart boeken. Morgen gaan we varen hier.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden