NMa start versnelde procedure

(Novum/Betten) - De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) is een versnelde sanctieprocedure gestart tegen bedrijven die kabel- en leidingwerken uitvoeren, ondernemingen die actief zijn in de groenvoorziening en fabrikanten van betonproducten. Dat heeft de NMa woensdag bekendgemaakt.De procedure volgt na afronding van een onderzoek waaruit volgens de NMa blijkt dat het kartelverbod is overtreden.

De NMa vermoedt dat 87 bouwondernemingen die kabel- en leidingwerken uitvoeren van 1 januari 1998 tot en met december 2001 de Mededingingswet hebben overtreden. Een woordvoerster van de NMa wilde niet zeggen of er beursgenoteerde bij betrokken zijn.

De NMa vermoedt daarnaast dat 59 bedrijven die actief zijn in de groenvoorzieningensector in de periode januari 1998 tot eind 2001 de Mededingingswet hebben overtreden. Het onderzoek naar overtredingen in de betonsector heeft geleid tot vermoedens van overtredingen in drie deelgebieden.

Zo meent de kartelwaakhond dat 21 fabrikanten van betonnen straatstenen in elk geval vanaf 1 januari 1998 tot en met medio 2001 geregeld bij elkaar zijn gekomen om de leveranties van betonnen straatstenen aan hun afnemers onderling te verdelen.

Daarnaast zouden negen ondernemingen die betonnen heipalen leveren vanaf januari 1998 tot en met december 2001 hebben deelgenomen aan een overleg waarbij zij afspraken hebben gemaakt over de aandelen in het productie- en verkoopvolume van heipalen.

In de derde zaak vermoedt de NMa dat vier ondernemingen die betonnen vloerelementen produceren vanaf januari 1998 tot en met maart 2003 hebben deelgenomen aan een overleg waarbij zij afspraken hebben gemaakt over elkaars verkoopvolume.

De NMa heeft aan de betrokken bedrijven een versnelde procedure voorgesteld om ze in staat te stellen snel 'schoon schip' te maken. Net als in eerdere bouwzaken zal Hans Blankert namens de betrokken ondernemingen die kabel- en leidingwerken uitvoeren en de betonproducenten optreden.

De groenvoorzieners worden vertegenwoordigd door Herman Haverkort, voorzitter van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. Meer dan de helft van de betrokken ondernemingen heeft volgens de NMa clementie gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden