NMa: Huizenhandelaren spannen samen bij veilingen

Mogelijk vijfhonderd mensen betrokken bij kartelafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdekt minimaal vijftien handelaren in onroerend goed van het maken van prijsafspraken bij executieveilingen.

Door die afspraken kunnen handelaren huizen en bedrijfspanden die gedwongen worden verkocht goedkoop in handen krijgen. Vervolgens worden de panden met flinke winst doorverkocht.

Al jaren zoemt rond dat deze veilingen worden gedomineerd door handelaren die via onderlinge afspraken de prijs voor de verkopende partij tijdens de echte veiling laag houden en zelf met de winst aan de haal gaan door een 'naveiling' te houden. De prijzen die verkopers ontvangen zouden daardoor 10 tot 25 procent lager liggen dan zou moeten.

De NMa begon op basis van gegevens van de Belastingdienst een onderzoek. De vijftien verdachten vormen het topje van de ijsberg. "In het onderzoek is de NMa de namen van enkele honderden handelaren tegengekomen die mogelijk hebben deelgenomen aan de kartelafspraken", meldt de kartelwaakhond. Het zou gaan om zeker vijfhonderd handelaren.

Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) stelt dat zijn organisatie, die garant staat voor de restschuld bij een gedwongen verkoop, in hoge mate is gedupeerd door gemanipuleerde veilingen. "Elke euro te weinig voor een woning, is een euro extra schade voor ons."

Het aantal gedwongen huizenverkopen in Nederland loopt gestaag op. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er ruim achthonderd, tegen iets meer dan tweeduizend in heel 2010, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. "Het heeft ons miljoenen gekost", aldus Schiffer.

In samenwerking met de banken en notarissen is eind 2009 een begin gemaakt met het opzetten van regioveilingen. Daar komen tijdens één zitting meerdere panden tegelijk in de verkoop. Er komen dan ook meer mensen op af. "Dat initiatief begint nu vruchten af te werpen", zegt voorzitter Robert Salomons van de Federatie van Regioveilingen. "De regels over hoe zo'n veiling wordt geleid zijn vrij strak en we zien ook verbetering in de opbrengsten."

De Consumentenbond is niet verbaasd over de verdenkingen van de NMa en ziet wel wat in internetveilingen waardoor meer particulieren kunnen meebieden dan nu. Dit is ook een van de opties in een wetsvoorstel dat beoogt verbeteringen aan te brengen bij de executieveilingen.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Makelaars pleit voor modernisering van de veilingen. "Prijsafspraken mogen niet. Die veilingen moeten transparanter", aldus een woordvoerder. De Nederlandse Vereniging van Banken vindt het van belang dat een veiling een zo hoog mogelijke prijs oplevert. "Hiermee wordt een eventuele restschuld beperkt."

Volgens de Vereniging Eigen Huis verpesten malafide handelaren de markt. "Huizen worden gewoon drie keer verkocht. Eerst op de officiële veiling, dan op de 'naveiling' en vervolgens worden ze opgeknapt en doorverkocht", zei Hans André de la Porte.''

Bovendien vindt hij het zuur dat de praktijken mensen treffen die er toch al slecht voorstaan. "Een executieverkoop is een laatste redmiddel en dat is al naar. Het is dan nog vervelender dat de handel daar munt uit slaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden