NMa: geen prijsafspraken meer op kunstveiling, samenwerken mag wel

Bieden op een veiling.Beeld ANP

Kunsthandelaren mogen voortaan onder voorwaarden samenwerken bij de aankoop van schilderijen op veilingen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft hierover afspraken gemaakt met vijf vooraanstaande handelaren in negentiende-eeuwse kunst, meldt NRC Handelsblad vandaag.

Volgens de krant is het voor het eerst dat de NMa ingrijpt op de Nederlandse kunstmarkt. Nadat handelaren openlijk in de krant hadden verteld over onderlinge afspraken om de prijzen op veilingen te drukken, startte de NMa in 2011 een onderzoek naar kartelvorming en bekeek de administratie van handelaren in Den Haag, Tilburg en Eindhoven.

De NMa heeft nu laten weten dat het onderling afstemmen van biedgedrag de concurrentie te veel beperkt. Wel mogen handelaren samen een schilderij kopen als ze dit van tevoren melden aan de veilingmeester en opnemen in hun administratie.

Aanwijzingen
De NMa had aanwijzingen voor verboden vormen van samenwerking. Zo bleek het 'gebruikelijk' te zijn dat kort na een veiling 'de verkrijger van het object zijn medebieders een vergoeding betaalt'. Ook bleek dat de handelaren 'verschillende keren' kort na de veiling een schilderij dat een van hen had gekocht, onderling doorverkochten.

Handelaren mogen voortaan voor en tijdens de veiling geen afspraken maken over hun biedgedrag. Een vergoeding daarvoor is dan ook uitgesloten. Een andere afspraak is dat als handelaren samen een schilderij kopen, ze deze het eerste half jaar niet aan elkaar mogen doorverkopen.

De gedragsregels gelden voortaan als richtlijn voor de gehele branche. Voor de NMa is de zaak nu afgedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden