NMa drukt tarief voor het transport van elektriciteit

Besparing van ruim 7 miljard euro

Bedrijven en consumenten hebben ruim 7 miljard euro bespaard doordat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) sinds 2000 de energietarieven van netbeheerders reguleert. Dat stelt de NMa op basis van eigen onderzoek.

De kosten die huishoudens kwijt zijn aan netbeheer gingen tussen 2000 en 2011 omlaag van 330 euro naar 305 euro per jaar. Als de concurrentiewaakhond niet had ingegrepen was deze post volgens de NMa zeker omhoog gegaan. De rekening van de netbeheerders maakt 15 procent uit van de totale energienota.

De NMa stelt de maximum tarieven die netbeheerders in rekening mogen brengen voor het transport van elektriciteit ieder jaar opnieuw vast. Zowel de regionale netbeheerders, zoals Liander, Stedin, Enexis en Delta als de landelijke beheerder van het hoogspanningsnet TenneT zijn in het onderzoek betrokken.

Het ingrijpen in de tarieven heeft volgens de NMa geen gevolgen voor een gezonde bedrijfsvoering. De betrouwbaarheid van de netten is op peil gebleven. Internationaal doet Nederland het goed met een laag gemiddelde van 21 minuten storing per jaar. En ondanks dalende winsten is er voldoende ruimte voor investeringen, oordeelt de mededingingsautoriteit. Dat laatste is van belang omdat het overstappen op duurzame energie aanpassingen van de netten vergt. Zo wordt stroom vaker lokaal opgewekt en deels teruggestuurd het net op. Daar zijn de huidige netten niet op berekend.

Daarnaast zijn de 'slimme netten' in opkomst waar een 'slimme meter' aan hangt. Daarmee kan energie efficiënter in de daluren gebruikt worden en is meer inzage mogelijk in het energieverbruik. Ook daarvoor moet het net worden aangepast. Volgens de NMa hebben de netbeheerders voldoende middelen om die vernieuwingen uit te voeren. Het reguleren van de tarieven zit de overgang naar een meer duurzame energievoorziening niet in de weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden