NK tennis, hoogtepunt zonder waarde

HOORN - Ze worden schaars, maar ze zijn er nog wel: eigenaren van tenniscomplexen die het een eer vinden om hun park open te stellen voor de Nederlandse kampioenschappen. Piet Vlaar, de baas van Tenniscentrum Hoorn, is er zo een. Hij zei onmiddellijk 'ja' toen er een delegatie van de bond bij hem op de stoep stond.

Het deerde de Noordhollandse zakenman niet dat de bond al een aantal weken tevergeefs had geprobeerd het toernooi te slijten. Tevens maakte het hem ook niets uit dat de toppers de titelstrijd massaal links lieten liggen. Nee, bij Tenniscentrum Hoorn waren ze er maar wat trots op dat 'een van de meest prestigieuze evenementen' in huis was gehaald. Of, zoals het zwart op wit stond afgedrukt op een speciaal Aviertje in de persmap: "Met de komst van het Nederlands kampioenschap mag Tenniscentrum Hoorn nu reeds spreken van een voorlopig hoogtepunt in haar nog jonge historie."

Op de vraag waarom hij zo snel had toegehapt, somde Vlaar vier redenen op: het was een eer dat de bond hem had uitgenodigd, het was leuk voor de tennisliefhebbers in het district Noord-Holland-Noord, het was goed voor de gemeente Hoorn en tot slot was het een uitstekende promotie voor zijn tennispark. Dat het toernooi door afzeggingen van onder anderen Krajicek, Haarhuis, Schultz en Muns-Jagerman (de volledige lijst met afwezigen zou te veel ruimte opeisen) sportief geen waarde had, vond Vlaar niet belangrijk. "Ik zie er geen bezwaar in dat er vier of vijf heren niet zijn."

Bij Dekker Tennis in Warmond deed men daar terecht iets minder luchtig over. Aanvankelijk zou het toernooi om de nationale titels tot en met 1993 plaats vinden in Warmond, maar na de primeur van vorig jaar verdween het contract in prullenbak. Op 6 juli jongstleden ontving de tennisbond (KNLTB) een briefje met de mededeling dat het evenement niet meer welkom was in de Zuidhollandse gemeente. De organisatoren in Warmond waren met de bond overeengekomen dat er minimaal twee spelers uit de nationale top zes aan het toernooi van dit jaar moesten meedoen. En aan die eis kon de bond dus niet voldoen.

Na dat slechte nieuws moest de KNLTB met het evenement de boer op. In Wateringen, Beekhuizen en Amsterdam (Gold Star) was er nauwelijks interesse, maar uiteindelijk kwam het verlossende ja-woord uit de mond van Piet Vlaar. Binnen een week waren alle formaliteiten geregeld en na het toernooi wordt bekeken of het huwelijk een vervolg krijgt. Zeker is dat de NK in 1993 eerder in het jaar zal plaats vinden, waarschijnlijk in de week van 13 tot en met 19 juli. Als over een jaar of twee, drie het nieuwe bondscentrum in Zeist operationeel zal zijn, is de bond verlost van de huisvestingsproblemen rond de NK.

Geplaagd

Het is de vraag of dan ook de toppers acte de presence zullen geven. Voor Peter Lever, de geplaagde toernooi-directeur, was het een klap in het gezicht dat zo weinig toppers animo toonden voor de NK. De bond breekt zich al jaren het hoofd hoe het toernooi aantrekkelijk gemaakt kan worden voor de topspelers en -speelsters. Bij het gebrek aan ideeen wordt er steeds maar weer geroepen dat er weer meer geld te verdienen is. Alsof Krajicek, die dit jaar al 412 896 dollar aan prijzengeld incasseerde, verlegen zit om een hoofdprijs van pakweg 10 000 gulden.

De bond had dit jaar zelfs een bonussysteem ontwikkeld om de toppers te lokken. Aan de hand van zijn klassering op de wereldranglijst kon de nieuwe nationaal kampioen een leuk extraatje krijgen. In het geval Krajicek zou het gaan om een bedrag van 25 000 gulden. Ook die worst lieten de dames en heren toppers aan zich voorbij gaan. Het gaat hen namelijk niet om geld. Wat heeft een speler als Krajicek, om zijn naam maar weer eens te noemen, op de NK te zoeken? Als hij wint (zoals vorig jaar in Warmond) zegt iedereen: he, he en als hij het niet doet, valt hem een enorme hoon ten deel.

Een nationale titel vertegenwoordigt geen enkele waarde. Vraag het Heleen van den Berg. Vorig jaar toonde het talent uit Noordwijkerhout zich in Warmond de beste van het stel. Drie dagen later ontving zij een brief van de bond, waarin werd meegedeeld dat zij uit de Jong Oranje-selectie was gezet. Omdat ze internationaal niets had gepresteerd. De vaak met heimwee kampende Van den Berg was zo van stuur dat zij drie maanden niet speelde. Uiteraard duikelde Van den Berg (20) op de nationale ranglijst en, hoewel zij als titelhoudster naar Hoorn kwam, werd zij verbannen naar de kwalificaties. Zo gaat de KNLTB met kampioenen om.

Ondanks alles wil de tennisbond doen geloven dat er deze week in Hoorn een fantastische happening plaats vindt. In zijn voorwoord in het programmablad laat bondsvoorzitter Ruurd de Boer zelfs weten dat de nationale kampioenschappen voor de KNLTB en haar 700 000 leden het hoogtepunt van een tennisseizoen betekenen. En: "Het wel of niet meedoen van internationale toppers behoort daar geen rol in te spelen, immers diverse deelnemers aan het Nationaal Kampioenschap van deze week behoren tot de internationale top van morgen." Bij het schrijven van deze tekst had De Boer het lijstje met deelnemers zeker nog niet gezien.

Talenten

Bij de vrouwen kon de afwezigheid van Schultz, Muns-Jagerman en Bollegraf enigszins worden opgevangen door de presentie van aankomende talenten als Rottier, Kiene en Oremans. (Waarvan de laatste twee overigens al zijn uitgeschakeld). Het wegvallen van de nummers een tot en met zes van de nationale ranglijst maakte van het mannentoernooi een tweederangs gebeuren. "Maar de subtop is heel behoorlijk" , probeerde wedstrijdleider Wouter Karsemeijer nog heel voorzichtig. Fout. Van de subtop ontbreken Groen, Nijssen, Kempers en Davids, de nummers acht, negen, tien en dertien van de meest recente KNLTB-lijst. Van de zestien spelers zijn er misschien een of twee die full-time tennissen.

In tegenstelling tot Piet Vlaar vindt het publiek het kennelijk wel bezwaarlijk dat het toernooi sportief voor tweehonderd procent gedevalueerd is. In de eerste vier dagen liep het geen storm op het sportcomplex aan de Holenweg. De partijen die tot dusver plaatsvonden, werden gemiddeld door zo'n 25 toeschouwers bekeken. Inclusief coaches en familie. In De Dars Nieuws, het huisblad van Tenniscentrum Hoorn, kreeg Richard Kok het etiket 'publiekslieveling' opgeplakt. Waarom zal wel nooit duidelijk worden. Zijn kwartfinales-partij van gisteren tegen Joost Wijnhoud trok op baan twee exact dertien belangstellenden.

Naast de sportieve deceptie zal het toernooi naar alle waarschijnlijkheid ook financieel geen al te groot succes worden. Dat was volgens toernooi-directeur Lever ook niet de eerste vereiste. In zijn ogen mag het evenement zelfs verlies opleveren. "Zo kan je het misschien niet zeggen, maar daar komt het in feite wel op neer" , aldus Lever. De bond was allang blij dat er nog op tijd een locatie werd gevonden voor het evenement. "Het gaat erom dat er een nationale wordt georganiseerd" , erkent Lever. De rest, zoals bijvoorbeeld het deelnemersveld en de financiele kant van het toernooi, is eigenlijk alleen maar bijzaak."

Noodzaak

Om nog enigszins uit de kosten te komen is het noodzaak dat er vandaag, morgen en zondag een volle bak is. Dat betekent in totaal een kleine vijfduizend mensen, want de tribune op het centre-court biedt plaats aan 1500 toeschouwers. Met Vlaar is de KNLTB een winstdeling overeengekomen, maar het is de vraag of er straks inderdaad iets te delen valt. (Wellicht de smart). Bij de eerste 40 000 gulden aan recettes is de verdeelsleutel als volgt: vijf-achtste voor de bond en drieachtste voor Tenniscentrum Hoorn. Alles wat er meer aan recettes binnenkomt wordt op fifty-fifty basis verdeeld.

De komst van de televisie kan het mogelijke leed voor Vlaar nog wat verzachten. De parkeigenaar mag zelf reclameborden rond het centrecourt zetten, maar die leveren pas echt wat op als de televisie komt. De KNLTB heeft met een NOS een gentlemanagreement afgesloten, waarin staat dat de NOS een x-aantal uren uitzendt van het kruisingsweekeinde van de competitie, de nationale kampioenschappen en het Masters-toernooi in Amsterdam. De NOS heeft toegezegd om zaterdag en zondag naar Hoorn te komen. Maar ook van de beslissende play-off wedstrijden zou de NOS twee dagen beelden verzorgen. Op de eerste dag kwam er niemand en op de tweede dag bleek de televisie-toren te laag om fatsoenlijke opnamen te maken. De eventuele afwezigheid van de NOS in Hoorn zou exact in het beeld van het toernooi passen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden