Nizar Mourabit, de mediamarokkaan

Nelle Boer:
Nelle Boer: "Ik plukte een foto van een Saoedische jongeman van internet en fotoshopte net zo lang tot er een knappe Marokkaanse jongen tevoorschijn kwam."Beeld de Correspondent

Op 2 augustus verscheen een ingezonden  brief van de Marokkaanse Nizar Mourabit op de opiniepagina van Trouw. De auteur werd aangekondigd als 'politicoloog, schrijver en kunstenaar'. Maar in werkelijkheid is Mourabit helemaal geen Marokkaanse intellectueel, onthulde hij vandaag. Achter zijn pseudoniem gaat een kunstenaar uit Zwolle schuil die net zo Nederlands is als de Nachtwacht of Campina. Zijn naam? Nelle Boer.

Amber Dujardin

In een artikel op de Correspondent onthult Boer zijn ware identiteit. De kunstenaar wilde ervaren hoe het is om een Marokkaan in Nederland te zijn, zegt hij. Met een valse identiteit legde hij bloot hoe eenvoudig het is om uit te groeien tot een veelgevraagde deelnemer aan het publieke debat. "Het bleek een stuk makkelijker om gepubliceerd te worden als Marokkaan dan als mijzelf", stelt hij vast.

De kunstenaar bereidde de geboorte van zijn alter ego zorgvuldig voor. Nizar Mourabit werd op 20 november 2013 gelanceerd op Facebook en groeide in korte tijd uit tot de woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Op 10 juli 2014 besloot hij naar buiten te treden als schrijver van opiniestukken, die de afgelopen maanden in verschillende kranten verschenen.

Marokkaanse Nederlander
Ook Trouw trapte in de val van Mourabit. Op 2 augustus verscheen een ingezonden brief van hem op de opiniepagina over antisemitisme. Hij pleitte ervoor om niet iedereen over één kam te scheren en merkte op dat het voor hem als 'Marokkaanse Nederlander' vrijwel onmogelijk was om zich over deze kwestie te buigen zonder te worden bestempeld als moslim. Of hij zelf moslim was, liet de 'Marokkaanse politicoloog' bewust in het midden.

Monic Slingerland, chef opinie van Trouw, vindt het heel vervelend dat het artikel op deze manier in de krant heeft gestaan. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wij gaan altijd de auteurs na die we niet kennen, we hebben op internet gezocht en via de mail een aantal keer contact gehad met Mourabit."

Criteria
Ze geeft aan dat er twee belangrijke criteria zijn voor het beoordelen (en plaatsen) van een opiniestuk: een stuk moet goed geschreven zijn en een duidelijk onderbouwde mening bevatten, en er wordt gekeken naar de auteur. "Als er veel brieven binnenkomen over hetzelfde onderwerp, zoals bij het conflict in Israël, kijken we naar de diversiteit van de auteurs. Welke stemmen hebben we weinig gehoord? Het stuk van Mourabit was genuanceerd en goed geschreven, dus we waren blij met zijn bijdrage. Een paar weken later heeft hij trouwens nog een stuk ingestuurd, maar dat hebben we geweigerd. We kijken in de eerste plaats naar de kwaliteit."

Excuses
Ook de Volkskrant en het Parool hebben deze zomer artikelen van Mourabit gepubliceerd. Kort daarna ontving het alter ego van Nelle Boer ook aanvragen voor radio- en tv-programma's, maar die wimpelde hij steevast af. "Ik moest telkens nieuwe excuses verzinnen waarom ik niet op de radio of tv kan verschijnen", schrijft de Correspondent. "Ik vertel ze maar dat ik slechter spreek dan dat ik schrijf." Kort daarop besloot hij dat het tijd was om zijn echte identiteit prijs te geven. Zijn project heeft volgens Boer in ieder geval aangetoond dat er een grote behoefte is aan welbespraakte 'mediamarokkanen'.

Trouw heeft inmiddels met Nelle Boer gesproken en zal in de krant dieper ingaan op de kwestie. "Ik vind het heel vervelend dat de goede naam van Trouw op deze manier is aangetast", aldus Monic Slingerland. "Dit is ongeoorloofd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden