'NIW zit in de gevarenzone'

AMSTERDAM - Het Nieuw Israelietisch Weekblad zit in de problemen. De krant van joods Nederland bevindt zich 'in de gevarenzone', zo meldt de editie die vandaag verschijnt. Een stichting onder leiding van Uri Coronel en Jacques Noach, beiden bestuursleden van het NIW, is begonnen met een reddingsactie.

Het NIW, opgericht in 1865, is het oudste weekblad van Nederland. De oplage ligt nu rond de 5500 exemplaren. Het blad wist de eerste helft van 2003 een stijging te boeken van 400 abonnees. En de advertentieinkomsten zijn, anders dan elders in krantenland, dit jaar stabiel gebleven. Ondanks deze gunstige ontwikkelingen lopen de inkomsten zo terug dat het blad vandaag een 'noodkreet' de wereld in doet gaan.

De joodse gemeenschap in Nederland telt op dit moment rond 30000 mensen ofwel 10000 gezinnen. Aanwas is er nauwelijks. Het aantal potentiële abonnees, schrijft het blad, lijkt nu te beperkt. ,,Zelfs als men de kleine groep trouwe christelijke abonnees meetelt die het blad steunt.''

Directie en redactie schrijven dat het NIW ondanks de restyling in 2001 en doorgevoerde bezuinigingen in moeilijkheden is geraakt. Het eigen vermogen is sinds drie jaar opgesoupeerd. Aan het structurele verlies moet nu een einde worden gemaakt.

De reddingsactie richt zich op joodse instanties en op ,,iedereen die het NIW goedgezind is'', zegt hoofdredacteur Elise Friedmann.

De prijs van een jaarabonnement is relatief laag voor een weekblad: 80 euro. Maar in één klap de prijs verhogen wil het blad niet. Het NIW kent veel 'meelezers': elk nummer wordt aan gemiddeld drie mensen doorgegeven. Als één op de drie 'meelezers' zélf een abonnement neemt, zou men uit de problemen zijn.

De hoofdredacteur wijst erop dat haar blad de enige joodse krant in Nederland is. Voor veel joden buiten Amsterdam is het NIW de enige band met het joodse leven, zegt Friedmann. De glossy Joods Journaal ziet ze niet als concurrent.

Aan de formule van het NIW zal niet worden gesleuteld. Juist omdat de oplage stijgt, is daar geen reden voor. Ook verder bezuinigen op redactiekosten lijkt geen optie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden