NIW gaat uit eten

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Is kosjer eten ongezond? Wat maakt rabbijn Soetendorp klaar, als hij in de keuken staat? Waarom komt de kosjere kaas uit Staphorst? Het Nieuw Israëlietisch Weekblad brengt deze week een themanummer uit over joods voedsel.

Alle vooroordelen over de kosjere keuken komen ter tafel: de vette happen, cholesterolbommen zoals cholent (het traditionele sjabbatsgerecht met stooflappen), de kippesoep met drijvende veteilandjes, veel zoete koekjes, bolussen.

Maar de moderne kosjere kok hoeft zijn klanten geen dichtgeslibde kransslagaderen meer te bezorgen. Met mager kippevlees en veel groente kan ook zo gekookt worden dat het van de rabbijnen mag.

De rabbijnen zelf hebben uiteenlopende voorkeuren, als het om eten gaat. Komt rabbijn Raph Evers naar voren als een asceet, met zijn voorkeur voor een bruine boterham met (kosjere) kaas, rabbijn Awraham Soetendorp noemt meteen de adresjes in New York en Londen waar hij zijn favoriete zalm eet. Als hij zelf kookt, maakt hij ei met champignon, gewoon gebakken in de koekepan, met margarine. Rabbijn S. L. Evers eet het liefst chocolademousse. De echtgenotes van een aantal rabbijnen geven de recepten van de favoriete gerechten van hun man.

De kwestie van de tarbot ontbreekt niet. Deze vis maakt het de joodse visliefhebber moeilijk. Vis zonder vinnen en schubben mag niet gegeten worden en de tarbot lijkt zijn vinnen te verliezen, zodra hij boven water komt. Van de ene rabbijn mag tarbot wel, van de andere niet.

Het NIW beperkt zich niet tot Nederland, ook Parijs en Israël worden culinair doorgelicht. Volgens de correspondent uit Jeruzalem is het eten in Israëlische restaurants enorm verbeterd, maar blijft de bediening slecht. Parijs is luilekkerland voor de kosjere consument, maar volgens Hans Knoop, die in Antwerpen woont, heeft die stad het allerlekkerste kosjere eten van Europa.

Dat dit extra nummer over eten net in de week voor kerst uitkomt is toeval, zegt hoofdredacteur Tamarah Benima. Vorig jaar deed het NIW niets bijzonders rond de christelijke feestdagen. Het NIW heeft ieder jaar een themanummer, meestal in het voorjaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden