Nivelleren

Via de kinderopvang gaat er meer geld naar de rijken, kopt de NOS. Wat oneerlijk, dacht Hans de Bruijn, tot hij bij RTL las hoe dat zat.

HANS DE BRUIJN

Het kabinet heeft extra geld voor kinderopvang. Hoe wordt dat geld verdeeld? NOS Teletekst weet dat en kopt 'Meer toeslag voor rijkere ouders'. De hogere inkomens kunnen er vele honderden euro's meer bij krijgen dan lagere inkomens, staat er.

Je vraagt je verbaasd af waarom het kabinet de rijken rijker maakt. Toch even naar RTL. Inderdaad, de lage inkomens gaan er minder op vooruit, zegt RTL. Maar daar is een reden voor: die krijgen nu al een groot deel van de kinderopvang vergoed. Dat is toch warempel geen detail. De cijfers staan er keurig bij.

Zo heeft RTL de feiten en de NOS het frame - daar moet een linksige redacteur zitten, denk je. Toch zegt die NOS-redacteur wel iets over die hoge vergoeding voor lage inkomens: de kinderopvangtoeslag werkte 'tot nu toe sterk nivellerend, dat effect wordt nu beperkt'. Daar staat dus in vaagtaal dat de lage inkomens veel voordeel hadden, maar wat lees je vooral? Uiteindelijk worden de rijken weer rijker gemaakt.

En dat zijn de beste framers: je leest niet wat ze zeggen, maar achteraf kunnen ze altijd verdedigen dat ze het wel hebben gezegd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden