Niveauverschil brugklas nog groter door tweetalige basisschool

null Beeld anp
Beeld anp

Het is mooi dat basisscholen binnenkort vier uur per week les mogen geven in het Engels. Maar deze voorsprong raken hun leerlingen gauw kwijt als het voortgezet onderwijs vervolgens niet inspeelt op hun hogere niveau. Dat zegt docentopleider Arjen de Korte van Driestar Hogescholen. De Korte is ook docent Engels in het voortgezet onderwijs en adviseur voor basisscholen.

Marijke de Vries

Vandaag maakt staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs bekend welke twaalf basisscholen meedoen aan een proef met volledig tweetalig onderwijs. In 2015 starten nog acht scholen. Het experiment duurt tot 2019.

Ook werkt hij aan een wetsvoorstel dat alle basisscholen de mogelijkheid geeft om vanaf groep 1 15 procent van de tijd (ongeveer vier uur per week) Engels te gebruiken als instructietaal. Nu mag dat nog niet. Wel zijn scholen verplicht om aandacht te besteden aan Engels in groep 7 en 8.

Lui
Nu al zijn er grote niveauverschillen tussen brugklassers, zegt De Korte. "Ik hoor regelmatig van basisscholen dat hun oud-leerlingen in de eerste klas vanwege hun voorsprong weinig bijleren en lui worden. Dan is al die aandacht voor Engels vergeefse moeite."

Anderzijds is zo'n klas met allerlei verschillende niveaus lastig te bedienen, erkent hij. "Een mogelijkheid is dan bijvoorbeeld dat basisscholen afspraken maken over de Engelse les. In Zeeland gaat dat heel goed, daar heeft een hele groep basisscholen dezelfde lesmethode aangeschaft. Daar kan het voortgezet onderwijs in die omgeving vervolgens op inspringen."

Veel docenten Engels worstelen met de niveauverschillen tussen leerlingen, zegt ook hoogleraar tweetalig onderwijs Rick de Graaff. "Het is mooi dat basisscholen meer ruimte krijgen, maar we maken het daarmee wel complexer. Het zou goed zijn als de overheid explicieter in de kerndoelen vastlegt wat basisscholen hun leerlingen op het gebied van Engels minimaal moeten leren", zegt hij.

Hoger niveau
"In de praktijk steken we nu op het laagste niveau in", zegt coördinator tweetalig onderwijs Erik Meek van christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen. "Na het eerste jaar hebben we ze wel allemaal op hetzelfde niveau. Maar als alle basisscholen meer aandacht zouden besteden aan de taal, zou ik de les op een hoger niveau kunnen insteken."

De school is met basisscholen in de omgeving in gesprek om te kijken of het mogelijk is om het niveau waarmee leerlingen de basisschool verlaten meer gelijk te trekken.

Het zou fijn zijn als de overheid de eisen op het gebied van Engels voor basisscholen zou standaardiseren, zegt Meek. "Maar ik begrijp ook wel dat ze op sommige plaatsen druk genoeg zijn met rekenen of Nederlands. Alleen, zolang het voor scholen slechts een mogelijkheid is om meer aandacht te besteden aan Engels, blijf je de niveauverschillen houden."

Haagse school doet graag mee aan proef
De Haagse Schoolvereeniging is een van de basisscholen die in september met tweetalig onderwijs begint in groep 1. De internationale school heeft naast een Nederlandstalige afdeling ook een Engelstalige afdeling voor expatkinderen. "In de Nederlandse klassen is al veel aandacht voor Engels. Vrijwel alle docenten zijn tweetalig en activiteiten als muziek en handvaardigheid vinden gezamenlijk plaats, vertelt directeur Frans de Jong.

Ouders vroegen volgens hem al langer om tweetalig onderwijs. "Een groot deel van onze leerlingen wordt thuis tweetalig opgevoed."

Onderzoekers gaan het experiment met tweetalige basisscholen volgen. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat tweetalig basisonderwijs vruchten afwerpt, zegt hoogleraar tweetalig onderwijs Rick de Graaff. Ook voor minder sterke leerlingen en voor leerlingen die thuis een andere taal spreken dan de eerste schooltaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden