Nissan verwerft Mitsubishi

Bedrijf kocht belang van 34 procent in concurrent

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het Japanse autoconcern Nissan krijgt het voor het zeggen bij concurrent Mitsubishi Motors. Nissan, na Toyota Japans grootste autobouwer, heeft een belang van 34 procent gekocht in zijn rivaal en heeft daarmee volgens de Japanse wet de zeggenschap over Mitsubishi verkregen.

Mitsubishi is in grote problemen geraakt nadat in april bekend werd dat minstens vier modellen van het concern meer brandstof verbruikten dan het bedrijf had opgegeven. Dat zou al sinds 1991 het geval zijn. Twee van de gewraakte modellen waren door Mitsubishi voor Nissan gemaakt. Nissan heeft de verkoop van die modellen nu gestaakt en zag zijn verkopen daarna flink teruglopen.

Sinds de onthulling van de affaire is de waarde van het aandeel Mitsubishi met 45 procent gedaald. Volgens persbureau Reuters schatten analisten dat Mitsubishi ongeveer 900 miljoen euro moet uitkeren aan gedupeerde kopers. Ook zal het compensatie moeten betalen aan Nissan. Het is niet uitgesloten dat er meer modellen zijn (geweest) die minder zuinig reden dan het bedrijf zelf aangaf.

Nissan en Mitsubishi werkten al samen, maar zullen de banden nu nauwer aanhalen. Ze gaan, zo zei Nissan-topman Carlos Ghosn, op technologisch gebied samenwerken en de inkoop gezamenlijk verzorgen.

Nissan werkt al lang samen met het Franse Renault, dat een belang van ruim 42 procent heeft in Nissan. Renault, Nissan en Mitsubishi verkochten in 2015 samen 9,3 miljoen auto's en komen daarmee aardig in de buurt van Toyota en Volkswagen, de twee grootste autobouwers in de wereld.

Mitsubishi zelf produceerde in 2015 1,2 miljoen auto's, waarvan iets meer dan de helft in Japan. Het concern heeft ook fabrieken in de Filippijnen en Thailand en bouwt er een in Indonesië. Mitsubishi heeft een sterke positie in Zuidoost-Azië. Nissan is daar veel minder dominant aanwezig. Tot voor kort produceerde Mitsubishi ook auto's in de VS, maar dat land wordt nu bevoorraad vanuit de fabrieken in Japan en Thailand.

In Nederland verkocht Mitsubishi vorig jaar 14.533 auto's, het hoogste aantal sinds 1999. Vooral de Outlander, een plug-inhybride die belastingtechnisch gezien erg aantrekkelijk is, is populair.

Nissan was in 2015 goed voor 13.200 verkochte nieuwe auto's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden