Nipte zege EU-gezinden in Moldavië

Pro-Russische partij boekt winst

De pro-Europese koers in Moldavië lijkt veiliggesteld, maar de Russisch-gezinde socialisten hebben een flinke klap uitgedeeld en zijn de werkelijke winnaar van de verkiezingen.

Moskou of Brussel. Dat was kort gezegd de vraag waar de stembusgang van dit weekeinde om draaide. Sinds 2009 wordt Moldavië geleid door een pro-Europese coalitie bestaande uit de Liberaal Democraten, de Liberalen en de Democraten. De regering tekende dit jaar een associatieverdrag met de EU. In ruil daarvoor kunnen Moldaviërs visumvrij reizen richting EU-lidstaten. Na ondertekening boycotte Rusland onmiddellijk de import van wijn, fruit en groente.

De drie coalitiepartijen willen de samenwerking met Brussel voortzetten. Volgens de verkiezingsuitslag zouden de drie bij elkaar net een meerderheid in het Moldavische parlement behalen.

De Socialistische Partij, die openlijk gesteund wordt door de Russische president Poetin, kwam met 21 procent van de stemmen als grootste uit de bus. "We zullen de pro-Europeanen de stuipen op het lijf jagen", waarschuwde Igor Dodon, leider van de Socialistische Partij. Dat zijn partij uiteindelijk de grootste werd, komt door het verbod op het Russisch-gezinde Patria. Dat mocht op het laatste moment niet meedoen aan de verkiezingen omdat het gefinancierd zou worden vanuit het buitenland. Dat druist in tegen de wet.

De ex-Sovjetstaat Moldavië, ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië, is verdeeld. Een groot deel van de bevolking wil de van oorsprong sterke banden met Rusland niet zomaar verbreken en inruilen voor samenwerking met Brussel.

De komende weken moeten uitwijzen of de pro-Europese partijen in staat zijn een nieuwe coalitie te vormen, wellicht aangevuld met de communisten die als derde uit de bus kwamen. Dan begint pas het echte werk. Want Brussel eist veel hervormingen. Dat is niet iets waar de pro-Europeanen in uitblinken. Ze hebben bijvoorbeeld weinig gedaan om de corruptie te bestrijden.

Tusk: Steun diegenen die onze waarden delen

De inzet van de verkiezingen in Moldavië - voor of tegen integratie met Europa - weerspiegelt de grote geopolitieke kwestie waar de nieuwe leiding van de Europese Unie voor staat.

Donald Tusk, die gisteren aantrad als de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, waarschuwde direct na de aanvaarding van zijn functie dat er veel op het spel staat.

"We hebben niet alleen te maken met sceptici, maar ook met vijanden. De politiek is terug in Europa. De geschiedenis is terug. In dergelijke tijden hebben we leiderschap nodig en politieke eenheid", aldus Tusk, de voormalige premier van Polen. "Europa moet zijn grenzen verdedigen en diegenen steunen in onze regio die onze waarden delen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden