update

Nipte winst voor separatisten in Catalonië

Binnen het separatistische blok kreeg de partij van de naar België uitgeweken afgezette regiopresident Carles Puigdemont 34 zetels. Beeld REUTERS

De Spaanse regio Catalonië blijft ernstig verdeeld over de afscheidingskwestie, maar de separatisten krijgen een krappe meerderheid.

Ondanks de zware politieke crisis die dit najaar in Catalonië ontstond vanwege het onafhankelijkheidsproces geven de Catalanen de separatisten toch opnieuw het vertrouwen. De kiezer heeft bij de regioverkiezingen van donderdag de verschillende afscheidingsgezinde formaties net genoeg stemmen gegeven om wederom de regering te kunnen vormen. De opkomst was met bijna 82 procent hoog.  Na telling van vrijwel alle stemmen blijken de separatisten 70 van de 135 zetels in het regioparlement te hebben veroverd, een krappe meerderheid. 

Het unionistische Ciudadanos gooide hoge ogen bij de verkiezingen, ze werd de grootste met 37 zetels. De steun voor de liberalen van voorvrouw Inés Arrimadas stijgt explosief onder de 5,5 miljoen Catalanen die hun stem mochten uitbrengen. Al lijkt de overwinnaar, zoals het er nu uitziet, te weinig medestanders te kunnen vinden om aan regeren toe te komen. 

De ochtend na de verkiezingsavond gaf oud-regiopresident Carles Puigdemont aan in gesprek te willen met de Spaanse regering. De Spaanse premier Rajoy zei in gesprek te willen met de nieuwe Catalaanse regering. 

Hoe enerverend de stembusgang tijdens het verboden onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober was, zo kalm verliepen de verkiezingen. In het separatistische dorpje Verges stemde burgemeester Ignasi Savater vol goede moed. “Ik hoop dat wij vanavond een feestje kunnen vieren. Hoe dan ook respecteren wij de uitslag”, zei hij vlak voordat hij een stem op zichzelf uitbracht.

De separatisten keerden zich aanvankelijk tegen deze verkiezingen omdat zij zijn uitgeroepen door Madrid. De maatregel was onderdeel van de machtsovername die de centrale overheid uitvoerde nadat de separatistische regioregering via een parlementsstemming de onafhankelijkheid van Catalonië had uitgeroepen. Leider Puigdemont meende hiervoor een mandaat te hebben na het onafhankelijkheidsreferendum.

De steun voor de liberalen van voorvrouw Inés Arrimadas stijgt explosief. Haar unionistische Ciudadanos kreeg 37 zetels en werd de grootste partij.Beeld AFP

Voor Vila-Roja, een arbeiderswijk in Girona, was het hele proces een gruwel. De straten waren daar volgehangen met Spaanse vlaggen en een groot spandoek: ‘Welkom in Spanje’. “Ik ben gaan stemmen omdat het nu wél legaal is”, zegt Mari Carmen Romera verwijzend naar het verboden onafhankelijkheidsreferendum waar vooral separatisten op af kwamen. Het mocht niet baten: Ciudadanos mocht dan succes hebben, maar er bleef weinig over van de sociaaldemocraten en conservatieven, de andere unionistische partijen.

Binnen het separatistische blok kreeg de partij van de naar België uitgeweken afgezette regiopresident Puigdemont 34 zetels. De linkse republikeinen van de even­eens afgezette Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras (ERC) die achter de tralies zit vanwege het onafhankelijkheidsproces, kregen 32 zetels. Al zullen beiden vanwege hun juridische positie waarschijnlijk Catalonië niet kunnen besturen.

Lees ook: Verdeeld Catalonië heeft de keuze tussen twee ijzeren dames

Een volle stembus in de Spaanse autonome regio Catalonië, waar vandaag gestemd is voor een nieuwe regioparlement.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden